Diari La Veu del País Valencià
Elx acomiada hui Andreu Castillejos, pintor, fotògraf i cartellista
EFE / Elx

Segons ha declarat José Luis Castillejos, germà del mort, “Elx li deu molt al meu germà”, doncs ha lluitat molt per aquesta ciutat durant tota la seua vida.

Familiars i amics participaran aquesta vesprada a les 16 h en un acte civil al tanatori de l’Aljub d’Elx per a donar el seu últim adéu. Castillejos ha destacat que fou el seu germà qui va presentar gratuïtament la documentació fotogràfica perquè Elx tinguera les dues declaracions de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco en 2000 i 2001, el Palmerar i el Misteri d’Elx.

A més va ser responsable de portar la pintura als col·legis il·licitans quan encara no s’ensenyava aqueixa assignatura, i per açò tots els col·legis i instituts de la ciutat tenen algun mural d’aquest artista compromés amb els moviments socials i la defensa de la diversitat cultural, que va començar a treballar als 10 anys en un taller de fosa.

Des del Comité Local de Republicans d’Elx han expressat “el més profund pesar” per la defunció d’aquesta figura destacada de la cultura il·licitana, “compromés militant d’esquerres, republicà i internacionalista que va defensar els drets dels més humils”. A més han reivindicat un carrer o espai públic a Elx que porte el seu nom per a recordar a tan “insigne personalitat”.

Va fer la seua primera exposició a Cartagena en 1966 i des de 1968 va començar un viatge per tot Europa per a millorar la seua tècnica i trobar inspiració mitjançant l’observació de la naturalesa i la seua visita a diferents museus.

Les seues obres es troben al Museu de Sant Telmo de Sant Sebastià, el d’Art Contemporani de l’Alt Aragó o el d’Art Contemporani d’Elx.

Com a fotògraf, ha estat guardonat a nivell nacional amb el Premi del Salón de Eibar i Tarragona o el primer premi en el certamen de l’editorial Grup Llibre de Barcelona.

En 1987 va fundar amb Juan Llorens i Casto Mendiola el grup ‘Esbart Zero’, amb els quals realitzaria exposicions a Nicaragua, França o Cuba.

En 2005 va presentar una exposició retrospectiva amb obra fotogràfica sobre La Festa, va participar en l’exposició impulsada per la Generalitat denominada ‘Món i Misteri de la Festa d’Elx’, i les seues fotografies van servir com a il·lustracions del llibre Elx: Palmerar i Misteri, publicat per a commemorar la declaració dels dos patrimonis de la Humanitat.

En 2009 va fer el cartell de les festes d’agost d’Elx, així com el disseny del ventall per a les representacions del drama assumpcionista.

Clique per a visualitzar l’àlbum ► La Festa d’Elx, d’Andreu Castillejos

Comparteix

Icona de pantalla completa