Diari La Veu del País Valencià
Desastrosa campanya de la taronja
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors mostra la seua preocupació davant la campanya tan desastrosa que viu en aquests moments la varietat Navelina, de la qual aproximadament un 30% de la collita es quedarà als arbres perquè només es recol·lecten calibres grans i el preu és molt baix.

La importància d’aquesta varietat en el panorama citrícola valencià és evident ja que representa el 44% de la producció de taronja i el 23% del total citrícola.

L’argument esgrimit pels operadors comercials per a deixar de recol·lectar bona part de la collita és el baix calibre de la fruita i així únicament es recol·lecten en el camp aquells calibres superiors als 70 mil·límetres, encara que en contra de l’anterior cal assenyalar que en la passada campanya es recol·lectaven els de 67 mil·límetres.

El problema, per tant, és un altre segons el parer de la Unió i es deu més bé a la falta de demanda en el mercat cap a la nostra taronja. Les produccions de la nostra Navelina i les procedents del Con Sud s’han solapat enguany en els mercats. La campanya nostra per les condicions climatològiques especials d’enguany va venir endarrerida i la del Con Sud també, “la qual cosa va motivar que alguns operadors comercials desaprensius d’ací es van apressar a competir amb una taronja sense tenir encara les condicions adequades per a comercialitzar amb una altra de bona qualitat importada”. El resultat ha sigut l’enfonsament del mercat de la taronja Navelina i la preocupació per veure com afectarà a les altres varietats més tardanes.

L’única opció que els està quedant als agricultors és vendre-la per a suc “amb uns preus irrisoris, 0,07 cèntims/kg si l’arreplegues i la portes tu al magatzem o 0,025 cèntims €/kg si te l’arrepleguen en el camp i la porten”, asseguren fonts de la Unió. Els costos de producció de la varietat Navelina segons les dades de l’Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA) són d’uns 0,22 euros/kg.

Les conseqüències per als productors són greus ja que el fet que es reculla menys collita o se li pague poc per la seua fruita provocarà una important pèrdua d’ingressos, però també una reducció de treball molt gran en magatzems i menys treball per als collidors que tindran una inferior protecció social afegida per a la resta de l’any (menys dies cotitzats implica menys dret a l’atur). També ocasiona problemes de seguretat en el camp ja que els camps semblen no recol·lectats i són atractius per als robatoris en existir magatzems fantasma que es dediquen a comprar fruita furtada.

En zones com per exemple la Ribera, on es concentra el 28% de la producció de Navelina, la situació pot ser dramàtica per als agricultors que tindran grans pèrdues i no podran reinvertir en la seua explotació per a fer-la més competitiva; així com per a les cooperatives que estan sobredimensionades ja amb uns costos fixos.

Comparteix

Icona de pantalla completa