Diari La Veu del País Valencià
El Ban Reial d’Alcoi a la Mostra de Cultura Tradicional de Bétera
RedactaVeu / Alcoi

El Grup de Danses Carrascal d’Alcoi, amb els dolçainers de La Cordeta i els membres de la Societat Musical Nova d’Alcoi, protagonitzarà aquest dissabte dia 14 la VI Mostra de Música i Cultura Tradicional de Bétera, organitzada per l’Associació Cultural l’Aljama de la localitat del Camp de Túria. Per a l’ocasió, el grup ha preparat una recreació del Ban Reial que representarà sobre l’escenari de l’Auditori municipal, i donarà a conèixer al públic de la zona les nostres tradicions més arrelades i difondrà un espectacle únic que precedeix l’arribada de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient.

El president en funcions del Grup de Danses Carrascal, Rafa Sempere, explica que la iniciativa va sorgir a partir d’alguna visita dels membres de l’associació de Bétera a Alcoi durant les festes de Nadal: “Coneixien el Ban Reial, i saben de la seua originalitat i singularitat, per la qual cosa es van posar en contacte amb nosaltres per a oferir-nos la possibilitat de representar la desfilada a la Mostra de Música i Cultura Tradicional”.

“Hem hagut d’adaptar la desfilada, ha continuat Sempre, que es fa al carrer a un format escènic, ja que ho farem sobre l’escenari de l’Auditori, però creiem que el resultat d’aquesta adaptació aconseguirà mostrar el que es veu a la desfilada, amb tots els seus elements i fins i tot algun més, com el Pregó del Tio Piam. Intervindrà el ‘poble’, els personatges del Tirisiti, farem els balls que acompanyen al Ban, tindrem als músics de la Nova i de La Cordeta, que han col·laborat desinteressadament… Fins i tot, traurem una burreta de peluix amb les bústies originals del Ban Reial. A més, l’actuació inclou a l’Ambaixador Reial declamant el Ban de 2011, escrit per l’expresidenta de Carrascal Juana Plaza, un text que hem imprés i que es distribuirà entre el públic assistent. També repartirem cartes perquè, qui vulga, la puga dipositar a les bústies de la burreta”.

Rafa Sempere subratlla que es tracta d’una bona ocasió per donar a conèixer el patrimoni tradicional alcoià fora de la ciutat: “Es tracta d’una mostra important que cada any dóna a conèixer la cultura tradicional de diferents llocs. Enguany compartirem el cartell amb l’Esbart Català de Dansaires, un grup important que mostra les danses tradicionals catalanes, i nosaltres desplaçarem des d’Alcoi a més de 150 persones, entre músics i membres del Grup de Danses. A més, ens presentarà la periodista alcoiana Amàlia Garrigós, i també intervindran el periodista i editor Vicent Partal i l’actor Pep Ricart, de forma que s’espera que es puga omplir la sala, amb més de 600 butaques. Esperem que l’actuació puga servir perquè més gent conega els nostres actes de Nadal i s’anime a vindre a Alcoi a veure les desfilades de Reis Mags”.

Per la seua banda, el regidor de Cultura Paco Agulló ha destacat que “es tracta d’una bona iniciativa per part del Grup de Danses Carrascal, que ha fet un esforç important per redimensionar i adaptar la desfilada del Ban Reial. Dins del camí que hem de recórrer per aconseguir que el Nadal alcoià siga Patrimoni de la Humanitat, també hem de treballar en iniciatives com aquesta, dedicades a la promoció, la difusió i el coneixement del valor de les tradicions nadalenques. I, alhora, de ben segur que més d’un espectador s’animarà a vindre a Alcoi i presenciar el Ban Reial ‘in situ’, pels carrers del Centre d’Alcoi, el dia 4 de gener”.

Comparteix

Icona de pantalla completa