Diari La Veu del País Valencià
Investigadors valencians descobreixen a Guatemala el primer mural maia pintat al fresc

Europa Press / RedactaVeu / València.

Investigadors de la Universitat de València (UV) i de la Universitat Politècnica de València (UPV) han descobert a la ciutat maia de Chilonché (Guatemala) el primer mural maia pintat al fresc, en el marc del projecte ‘La Blanca’.

Així ho han donat els codirectors del projecte arqueològic, els professors de la UPV Gaspar Muñoz i de la UV Cristina Vidal. A l’acte també han assistit el cònsol de Guatemala a València, Ernesto Bonet; la degana de la Facultat de Geografia i Història de la UV, Ester Alba, així com la directora de l’Institut Universitari de Restauració del Patrimoni, Teresa Doménech, entre d’altres.

El mural maia ha estat localitzat a l’interior d’un antic palau maia construït en el període clàssic tardà (600-900 dc), un edifici que forma part del conjunt de les Acròpolis de Chilonché i que durant segles va estar enterrat per la selva.

Els investigadors han destacat la importància d’aquesta troballa perquè a causa de l’humit clima tropical “són poquíssims els murals que es conserven dels maies”, ha explicat Cristina Vidal. Sobre aquesta qüestió, Gaspar Muñoz ha detallat que s’ha aconseguit conservar gràcies al fet que la sala ha estat clausurada intencionadament amb pedres i terra pels maies.

Alhora, han ressaltat que la pintura al fresc utilitzat és una tècnica “molt innovadora” i, a més, han subratllat que des del punt de vista artístic les pintures són “excepcionals” pel que fa a la superposició de plans i personatges.

En les pintures trobades apareixen figures masculines i femenines en diferents actituds i mides, pintades amb colors negre vermell i ocre, i acompanyades amb signes jeroglífics que esmenten els seus noms. Entre d’altres, apareixen escenes en les quals es realitzen ofrenes a un personatge especial.

El desxiframent dels jeroglífics està permetent aprofundir en el contingut d’aquestos dibuixos. Els treballs s’estan centrant a continuar amb la interpretació de textos i pintures i, en aquest sentit, els professors creuen que podrien posar llum sobre un determinat esdeveniment històric que podria estar relacionat amb el poder i l’accés al tron, tot i que no han volgut aventurar conclusions fins que no concloguen els treballs.

Donada la importància de la troballa, i una vegada feta la intervenció de salvament, documentació i restauració de les pintures murals, els investigadors consideren necessari posar en marxa un programa de salvaguarda no només de les pintures trobades, sinó també de les quals previsiblement es troben a l’interior del palau maia.

Així, en una altra de les sales del mateix edifici s’han trobat també restes de pintures murals, però a l’haver estat exposades a la intempèrie han desaparegut en gran part. Tot i això, els investigadors no descarten nous descobriments en aquestes zones poc explorades de la regió.

Noves tecnologies

D’altra banda, Gaspar Muñoz ha explicat que el projecte preveu la feina de les noves tecnologies per a la difusió i coneixement del patrimoni cultural maia. En aquest sentit, s’ha realitzat una reproducció 3D d’un gran mascaró trobat en 2009 que permet veure la figura en detall com si fos present.

La troballa s’emmarca en el projecte ‘La Blanca’, una iniciativa universitària en què intervenen la UPV i la UV, així com la universitat San Carlos de Guatemala. Els seus integrants han realitzat excavacions arqueològiques i diverses accions per a la posada en valor del seu patrimoni cultural des de l’any 2004.

Membres del Projecte pertanyents a diferents disciplines durant l’excavació del Palau d’Orient. (Foto Cristina Vidal)

El finançament d’aquest projecte ha estat possible gràcies al Ministeri d’Educació i Cultura espanyol, així com el suport econòmic de la Fundació holandesa Príncep Claus i de diverses universitats. Segons calculen els investigadors, en els deu anys del projecte s’han invertit al voltant de 400.000 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa