Diari La Veu del País Valencià
En busca dels vestigis de les cases de camp romanes a Alcoi
RedactaVeu / Alcoi

El Museu d’Alcoi i la Universitat d’Alacant continuen la investigació arqueològica a la comarca de l’alcoià, aquesta vegada per analitzar els vestigis de les cases de camp romanes.

Des d’inicis de setembre i fins al mes de gener, el Museu i la Universitat venen desenvolupant noves actuacions arqueològiques a la partida de Polop Alt. Malgrat el fred d’aquests dies, la temporada és idònia perquè no obstaculitza les feines agrícoles dels masos de la zona i permet travessar els camps sense afectar els cultius.

Aquestes investigacions consten de prospeccions superficials i sondejos arqueològics en alguns llocs per tal de detectar els vestigis d’antigues cases de camp d’època ibèrica i romana. Un equip de deu arqueòlegs desenvoluparà aquesta investigació dirigida per Ignasi Grau de la Universitat d’Alacant i Josep Maria Segura del Museu d’Alcoi, on també col·labora la Universitat Autònoma de Barcelona en tasques de prospecció geofísica. Les actuacions han estat autoritzades per la Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana, i compten amb el suport de l’Ajuntament d’Alcoi.

L’objectiu de la recerca és investigar on es van situar les cases de camp d’època romana i com es va desenvolupar l’activitat agrícola una vegada que aquesta cultura es va estendre per aquestes comarques de muntanya. Aquesta investigació cobrirà un important buit en el coneixement de la cultura romana a aquestes comarques que no ha estat objecte d’estudis de detall, potser eclipsada per la destacada importància de la cultura ibèrica.

L’actuació s’emmarca en un ampli estudi que pretén investigar el final de la cultura ibèrica i la subsegüent forma d’implantació del poblament romà. Aquest projecte titulat ‘Arqueologia de la conquista e implantacion romana en Hispania. Estrategias y modelos de control territorial en el este de la provincia Citerior’ ha estat finançat en el marc dels projectes I+D del Ministeri d’Economia i Competitivitat per als pròxims tres anys. Planteja l’anàlisi de les formes de control territorial des de fortificacions ibèriques com la del Cabeçó de Mariola, on s’ha investigat aquest estiu, i la posterior ocupació romana del territori.

El regidor de Cultura Paco Agulló ha indicat que “una vegada més hem de felicitar l’equip del Museu Arqueològic i al Departament d’Arqueologia de la Universitat d’Alacant perquè estan portant a terme una feina magnífica per ampliar els coneixements sobre la nostra història i anar més enllà en les investigacions sobre el patrimoni arqueològic local. Els treballs s’han intensificat, fins i tot fora del que venia sent la temporada habitual d’aquestes feines, durant l’estiu, per aprofitar aquesta època de l’any i portar a terme un treball que de ben segur aportarà dades molt interessants sobre el nostre passat; tot, amb finançament del Ministeri i amb les garanties que aporten els investigadors que promouen aquest projecte”.

Comparteix

Icona de pantalla completa