Diari La Veu del País Valencià
Un ‘Consell per un nou Canal 9’ transversal i obert
RedactaVeu / València

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha presentat hui el ‘Consell per un nou Canal 9’ després de participar en la seua primera reunió de treball. Així, ha explicat que aquest consell està format per persones de diferents àmbits, és “un consell transversal i obert” amb l’objectiu de configurar “una posició compartida” amb la majoria de la societat i també amb els partits polítics, que han presentat una proposta de llei en Les Corts. Així mateix, ha insistit que en les Corts seguiran perseguint aquest “tancament nefast” de RTVV i també emprendran iniciatives en tots els àmbits que corresponga.

Puig, que ha comparegut en roda de premsa després de reunir-se amb el Consell del que formen part professionals de diferents disciplines, des de l’àmbit universitari, periodistes, sindicats fins a diputats, ha exposat els tres objectius d’aquest òrgan participatiu: el seguiment del “despropòsit” que ha sigut el tancament de RTVV, les iniciatives per a la “transició” cap al nou model i les bases de la nova radiotelevisió pública valenciana. Sobre el seguiment del tancament de RTVV, ha recordat les iniciatives legals adoptades pel PSPV sobre aquest tema –recurs davant el Tribunal Constitucional que ha sigut admès sobre el nomenament dels liquidadors- i ha anunciat un altre davant l’Alt Tribunal contra el tancament de l’ens, fonamentat en la protecció constitucional de les llengües pròpies. A més, ha recordat el contenciós presentat pel PSPV en el TSJCV i amb el qual se seguirà independentment del que passe amb les mesures cautelars sol·licitades. També s’està valorant, ha afirmat, mesures en l’àmbit europeu perquè “s’està atemptant a la Carta de Drets Lingüístics”. “En definitiva –ha argumentat- es tracta de fer tot el possible per a bloquejar el tancament”.

D’altra banda, ha explicat que també han valorat prendre iniciatives penals en relació a tot el que està passant en aquests moments en RTVV, en les infraestructures, que encara estan ocupades “sense saber molt bé que està passant allí. Igualment totes les destruccions de material que es puguen estar produint”, ha incidit.

Quant a les iniciatives per a la transició, ha avançat que proposarà als ajuntaments i universitats que tenen serveis de radiotelevisió “mesures de programació per a mantenir l’esperit d’una radiotelevisió pública valenciana plural, així com l’emissió ‘en línia’”.

Nou Canal 9

Pel que fa als fonaments del nou Canal 9, ha insistit en la “base concreta” que suposa la llei presentada en el Parlament valencià pels partits de l’oposició que a més contemplarà “el blindatge de la pluralitat i els drets dels professionals”. A més, ha dit que hi ha altres iniciatives, com l’empresa per la Universitat de València que també es tindrà en compte. En aquest sentit, ha afegit que la nova televisió estarà basada en aquest moment, “no a tornar a la de fa 24 anys, sinó la del segle XXI” per el que cal tenir en compte la base tecnològica, ja que suposa una democratització més àmplia. Per açò, ha defensat el seu caràcter “modern i al servei de la nova societat valenciana” i s’ha mostrat convençut que totes les aportacions aconseguiran “un model digne, que és el que es mereix el País”.

Sobre la viabilitat econòmica, ha reiterat que el País Valencià necessita una radiotelevisió pública, que és viable i que la decisió que s’ha pres és ideològica i no econòmica. D’aquesta manera, ha incidit que “si fora econòmica no s’estaria cometent la barbaritat que significa tenir una despesa de 200.000 euros diaris per a no fer res. És l’exemple de la pitjor de les pitjors gestions econòmiques que mai s’ha fet d’un mitjà de comunicació”.

D’altra banda, ha anunciat que el PSPV no permetrà que, en cap concepte, la Generalitat Valenciana deixe de ser titular de la freqüència d’emissió de RTVV, és a dir, que es perda. Per a açò, presentarà una iniciativa en el Congrés dels Diputats davant la insinuació que ha fet recentment el ministre Soria.

Comparteix

Icona de pantalla completa