Clàusula de salvaguarda per a les importacions d’arròs de Myanmar i Cambodja

Van a duplicar ja les seues exportacions a la UE sense aranzel en ser considerats Països Menys Avançats
13 desembre 2013 01:00h
RedactaVeu / València

La Unió Llauradors sol·licita al Govern espanyol que demane a les autoritats de la Unió Europea que s'establisca una clàusula de salvaguarda per a l’arròs procedent de Myanmar (antiga Birmània) i Cambodja doncs augmentaran de forma considerable les seues exportacions i provocaran un clar desequilibri en els mercats de les zones productores europees com és el cas de la nostra.

La caiguda del preu de l’arròs en aquesta campanya té molt a veure amb l’augment de les importacions d’arròs. Dilluns que ve se celebra Consell de Ministres d'Agricultura de la Unió Europea i el titular italià d'Agricultura desitjava tractar aquest tema en l’ordre del dia per a probablement sol·licitar la clàusula de salvaguarda per a l’arròs procedent d’aqueixos països, fet al que s’hauria de sumar l’Estat espanyol o proposar-ho si no ho fa Itàlia.

La Unió Llauradors considera molt important que el ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, recolze la iniciativa doncs aquestes importacions provocaran un dany enorme al cultiu de l’arròs en les comunitats productores espanyoles. Per a açò ja s’ha lliurat un escrit al Ministeri d'Agricultura i també es treballa amb el Ministeri d'Economia per a realitzar una anàlisi econòmica de l'impacte d’aqueixes importacions per als agricultors i la indústria.

Myanmar i Cambodja es beneficien d’un nou estatus comercial preferencial amb la Unió Europea en quedar inclosos dins del marc de l’acord ‘Tot menys armes’. L’acord contempla que totes les importacions a la UE des dels països menys avançats (PMA) del món estaran lliures de pagament de tarifes duaneres, amb l’excepció de les armes.

Cambodja ha desenvolupat molt amb aquest programa les seues capacitats d’exportar arròs i ha passat d’unes 6.000 tm exportades a Europa a 190.000 enguany. Per a 2014 el seu objectiu és passar a exportar 400.000 tm a la UE. A aquestes exportacions s’afegiran les de Myanmar, que començarà a exportar també en 2014, amb una capacitat major encara que la de Cambodja perquè disposa d’uns programes molt forts de millores i desenvolupament del cultiu. L’antiga Birmània té la intenció en pocs anys de convertir-se de nou en el major país exportador del món, i per a açò rep ajuda de capital japonès i d’inversors occidentals per a promoure la modernització del cultiu. 

next