La Seu de València recupera la girola gòtica

Destaca la volumetria original del segle XIII, el ritme i la qualitat de l'arquitectura i dels elements arquitectònics que van fer fa 750 anys aquells valuosos artesans, sobretot picapedrers
14 desembre 2013 01:00h
RedactaVeu / València

Les obres, iniciades fa un any i que han sigut subvencionades per la Generalitat, han permès deixar al descobert la part superior de les capelles absidials gòtiques  de la part exterior de la girola, que romanien ocultes per un mur durant el segle XIX, la part superior del qual, de metre i mig d'altura, ha sigut ara demolida.

Durant la rehabilitació, s'han retirat totes les cobertes de teula inclinada i s'han recuperat totes les albardies, mènsules, contraforts i gàrgoles que poden veure's per sobre de la coberta que encara queda en planta baixa, segons l'arquitecte, Salvador Vila.

A més, Vila ha destacat la importància d'haver recuperat “la volumetria original del segle XIII, el ritme i la qualitat de l'arquitectura i dels elements arquitectònics que van fer fa 750 anys aquells valuosos artesans, sobretot picapedrers”.

D'aquesta forma, ha afegit, queda a la vista “la primitiva construcció de la Catedral, del segle XIII”, encara que “encara queda molt ocult”, com per exemple “finestrals de quasi set metres d'altura i la façana que donava directament al carrer en els segles XIII i XIV”, ha afegit. Precisament, en l'actualitat, s'està treballant en el projecte per a aconseguir l'autorització d'aquesta nova fase d'obres.

Restauració façana gòtica

A més, continuen a la Catedral els treballs de restauració de la façana gòtica que recau a la Plaça de la Reina, en la qual es realitzaran diferents intervencions tant per l'exterior com per l'interior de la Seu, “en el tram que comprèn des de la porta dels Ferros fins a la capella del Sant Calze”, segons Vila.

Aquesta nova fase de restauració, iniciada el passat mes d'octubre, comprèn la recuperació de les façanes, cornises, sòcols i cobertes, així com la restauració de totes les finestres gòtiques del segle XV, i la recuperació d'un finestral que, igual que passava amb les recuperades a la capella de Sant Pere, va quedar encegat després de la intervenció barroca.

El projecte també inclou la restauració de les capelles gòtiques situades a l'interior de la Catedral, en el lateral dret de l'entrada, així com el passadís que condueix a la capella del Sant Calze.

next