Diari La Veu del País Valencià
L’any del tancament de RTVV, el judici a Carlos Fabra i la revisió del dèficit
EFE / València

La situació econòmica ha marcat un any més l’actualitat del País Valencià, que segueix com la segona més endeutada de l’Estat espanyol i a la qual l’últim pla de pagament a proveïdors de l’Estat ha aportat 3.172 milions d’euros, que han permès satisfer deutes amb col·lectius com les farmàcies.

La Generalitat, que va incomplir l’objectiu de dèficit de 2012, ha vist com finalment s’ha revisat el seu objectiu per a enguany, del 0,7 a l’1,6 per cent, i ha insistit en la necessitat de reformar el model de finançament autonòmic, mentre que ha augurat que l’any acabarà amb menys parats dels 561.618 amb què va començar 2013.

Enguany es recordarà pel tancament de la primera televisió pública autonòmica, RTVV, que deixa en el carrer a 1.660 treballadors i apaga vint-i-quatre anys d’emissions, una decisió recorreguda davant els tribunals i contra la qual cada dia protesten els seus treballadors en els actes oficials del president del Consell, Alberto Fabra.

Alacant ha vist arribar l’AVE des de Madrid, que suposarà un impacte econòmic d’uns 70 milions d’euros, i ha engegat el TRAM, mentre que l’aeroport de Castelló, que va acollir uns entrenaments de cotxes, segueix sense obrir però ha licitat la seua gestió per 20 anys i 25 milions d’euros.

Els tribunals han avançat en diferents causes obertes, i així, després de deu anys, l’expresident de la Diputació de Castelló Carlos Fabra ha sigut jutjat i condemnat a quatre anys de presó per delictes fiscals.

A l’espera que el Govern es pronuncie sobre la petició d’indult -signada pel 85 % del grup popular de Les Corts- està l’exalcalde de Torrevella Pedro Hernández Mateo (PP), condemnat a tres anys de presó per falsedat documental i prevaricació.

Judici a Fabra / EFE / Doménech

La peça del cas Gürtel sobre els contractes de la Generalitat en Fitur, que té entre els seus tretze processats les exconselleres i actuals diputades del PP Milagrosa Martínez i Angélica Such, està pendent de data de judici, mentre que el 7 de gener començarà el del cas cooperació, que té l’exconseller Rafael Blasco entre els processats.

En el cas Nóos, el TSJ valencià va rebutjar assumir la causa referida a Francisco Camps i Rita Barberà, mentre que el jutge de Palma José Castro es va traslladar a València a prendre declaració com a testimonis a l’alcaldessa i l’expresident, encara que a aquest últim la policia judicial no el va poder localitzar.

La suspensió de la doctrina Parot ha permès que l’únic processat pel triple crim d’Alcàsser, Miguel Ricart, haja quedat en llibertat després de passar 21 anys pres, i també s’ha decretat la llibertat definitiva d’un professor d’educació física de València condemnat a 220 anys de presó per abusar sexualment de sis menors.

A més, l’antiga cúpula del Banc de València ha sigut imputada per l’Audiència Nacional, que ha ordenat detenir a diversos exdirectius de la CAM.

En el capítol esportiu, Bankia, a la qual la Fundació València CF deu més de 85 milions d’euros i el València CF més de dos-cents milions, ha posat a la venda el club, mentre que la Generalitat s’ha alliberat, sense penalització, de l’obligació de celebrar el Gran Premi d’Europa de Fórmula 1 de 2014.

En l’àmbit empresarial, la planta de Galmed a Sagunt va tancar les seues portes; la factoria Ford d’Almussafes va confirmar la producció de nous models i va recuperar el torn de nit, amb la creació de mil ocupacions, i Ikea va posar data a l’obertura de la seua tenda a València: estiu de 2014.

La terra va tremolar enguany enfront de les costes de Vinaròs a l’entorn del magatzem subterrani de gas natural Castor, l’activitat del qual ha sigut paralitzada, mentre que la Fiscalia i les víctimes de l’accident de Metrovalencia de 2006, en el qual van morir 43 persones, van demanar sense èxit la reobertura del cas.

El jutge Castro a València EFE / Manuel Bruque

Notícies destacades han sigut també la decisió del Tribunal Suprem d’anul·lar l’indult al conductor kamikaze que en 2003 va matar un jove a Polinyà del Xúquer; el primer trasplantament simultani de ronyó i cor del País Valencià; les dues vagues del sector educatiu, o la venda de la Universitat Internacional Valenciana (VIU) creada per la Generalitat.

Huit dones han mort víctimes de la violència domèstica al País Valencià, on han mort enguany l’actor Pepe Sancho, la periodista Concha García Campoy o el cantant Manolo Escobar.

Comparteix

Icona de pantalla completa