Diari La Veu del País Valencià
Ribó defén el paper de la política fiscal
L’alcalde de VLC ha presentat hui la nova ordenança de l’ICIO 2017, que se situa en el nivell més baix de tot l’Estat.

RIBÓ DEFÉN EL PAPER DE LA POLÍTICA FISCAL COM A FERRAMENTA PER COMBATRE LA POBRESA I L’EXCLUSIÓ SOCIAL I PROMOURE LA IGUALTAT D’OPORTUNITATS.

L’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha reunit este matí amb els professionals del sector de la construcció i la promoció urbana per a donar-los a conéixer els detalls de la nova Ordenança municipal reguladora de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres per a l’exercici 2017.

“La política fiscal no sols pot servir de motor del creixement, sinó contribuir també a altres objectius del desenvolupament econòmic i social, com combatre la pobresa, evitar l’exclusió social i generar una major igualtat d’oportunitats”. L’alcalde Ribó ha defés el paper transformador de la societat de la gestió fiscal en la política, com una de les principals ferramentes d’intervenció social.

Tal com ha assegurat el primer edil, “el gasto públic hauria de proporcionar a tota la societat béns i serveis de qualitat; si s’aconseguira este objectiu, el gasto fiscal tindria un impacte positiu en la reducció d’obstacles per al desenvolupament, com ho són la reducció de la pobresa, la desigualtat i l’exclusió”. “I el mateix ocorre amb els ingressos públics”, ha continuat, “si els sistemes de recaptació d’impostos foren més justos, tingueren una base més àmplia i s’adaptaren a la naturalesa específica de l’economia, podrien recaptar de manera eficient i sostenible el fons necessari per a proporcionar eixos béns i servicis bàsics”.

Ribó ha exposat els detalls de l’ICIO que s’aplicarà a València a partir de l’any pròxim davant dels presidents i la presidenta dels col·legis professionals d’Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, Enginyers Tècnics Industrials, Territorial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana, Arquitectes de la Comunitat Valenciana, Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació, Gestors Administratius de València, i Administradors de Finques de València i Castelló.

EL PERCENTATGE D’ICIO MÉS BAIX D’ESPANYA

Les modificacions de l’Ordenança que ha elaborat l’equip de govern local es referixen fonamentalment al càlcul de la base imposable de l’autoliquidació provisional, que es realitzarà per mitjà de mòduls, igual que ja s’efectua des de fa temps en pràcticament totes les grans ciutats.

Amb esta modificació el que s’intenta és homogeneïtzar els criteris del càlcul de l’ICIO i facilitar al ciutadà l’autoliquidació de l’impost a través d’aplicacions informàtiques, amb l’objectiu d’evitar el frau.

“Cal indicar”, ha explicat Joan Ribó, “que amb esta modificació de l’impost que està impulsant este Ajuntament, la ciutat de València passa a tindre el percentatge més baix d’Espanya respecte als pressupostos d’obra que es presenten, situant-se en el 3 %”. La següent ciutat més econòmica en este sentit seria Barcelona, amb un 3,35 %.

L’alcalde ha explicat que la baixada d’impostos es deu i és compatible amb la millora de la gestió, “que és l’element bàsic que la fa possible”. La finalitat de la trobada que ha mantingut el primer edil amb els professionals del sector ha sigut donar-los a conéixer amb detall tots els canvis i, al mateix temps, establir uns llaços de col·laboració amb l’Administració municipal. De fet, en la trobada han participat també els responsables dels servicis competents en la matèria: Coordinació Tributària, Avaluació de Servicis i Gestió de la Qualitat, Llicències Urbanístiques, Descentralització i Participació Ciutadana, Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Activitats, Societat de la Informació, Disciplina Urbanística, Inspecció Tributària, Gestió Tributària Específica i Activitats Econòmiques.

L’alcalde ha conclòs la seua intervenció destacant “la importància del treball que realitzen les persones que representen estos serveis que, durant els últims sis mesos, han desenvolupat de forma coordinada totes les actuacions necessàries per a portar avant este projecte”.

Comparteix

Icona de pantalla completa