Diari La Veu del País Valencià
Joan Ribó inaugura les primeres Jornades Municipalistes
Joan Ribó inaugura les primeres Jornades Municipalistes, en les quals participen alcaldes i alcaldesses de les grans ciutats espanyoles.

EL MÓN LOCAL ES REUNEIX A VALÈNCIA PER A DEBATRE I REIVINDICAR UN FINANÇAMENT JUST I SUFICIENT.

Durant dos dies, dijous i divendres, representants d’Ajuntaments de les grans ciutats de tot l’Estat espanyol es reuneixen a València amb motiu de les primeres Jornades Municipalistes, on s’abordarà la necessitat que s’escometen els canvis legislatius necessaris que garantisquen als governs locals els recursos que els permeten prestar a la ciutadania servies de qualitat. Este fòrum de debat i reivindicació, que serà inaugurat demà al Palau de Congressos per l’alcalde Joan Ribó i el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, conclourà amb la Declaració de València per un Finançament Local Just.

El nom de València, com a ciutat convocant d’estes primeres Jornades Municipalistes per un Finançament Local Just, quedarà lligat a la reivindicació conjunta dels responsables municipals de diferents partits polítics perquè el govern de l’Estat reforme la llei que regula les hisendes locals i garantisca als municipis els recursos que des de fa temps reclamen sense que s’haja atés fins ara la petició.

La sessió inaugural, amb la benvinguda a la ciutat de la regidora i presidenta del Palau de Congressos, Sandra Gómez, i les intervencions de Joan Ribó i Vicent Soler, començarà demà a les 16.45 hores i deixarà pas a la conferència inaugural “Autonomia financera local en un nou context constitucional”, impartida pel catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Autònoma de Madrid Francisco Velasco Caballero.

A les 18.30 hi ha previst que s’inicie la primera de les taules redones programades, en la qual es debatrà sobre el finançament local i les propostes de reforma amb la participació de Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid; Xulio Ferreiro Baamonde, alcalde de la Corunya; Amparo Marco Gual, alcaldessa de Castelló de la Plana; Dolors Sabater Puig, alcaldessa de Badalona, i Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. El debat serà moderat pel regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de València, Ramón Vilar.

TAULES DE DEBAT
La segona de les jornades d’este fòrum municipalista s’iniciarà a les 9.30 hores, amb tres taules de debat simultànies. En la primera, sobre tributs, s’abordarà l’actualització dels impostos municipals a les circumstàncies socials i ambientals actuals i l’IBI de les organitzacions sense ànim de lucre. Esta taula estarà presidida per l’alcalde de Valladolid, Óscar Puente Santiago, i serà coordinada per Germán Orón, catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat Jaume I de Castelló.

La segona de les taules, sobre finançament, debatrà les transferències als Ajuntaments de l’Estat i de les comunitats autònomes. Serà presidida per l’alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre Prados, i coordinada per Javier Suárez Pandiello, catedràtic d’Hisenda Pública de la Universitat d’Oviedo.

“Magnituds pressupostàries comptables” és el títol de la tercera de les taules de debat que se celebraran simultàniament i en la qual es parlarà sobre regla de despesa, pla d’ajust i destinació del romanent de tresoreria. La presidirà l’alcalde de Saragossa, Pedro Santisteve, i serà coordinada per Carmelo Lozano Serrano, catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de València.

Després d’una breu pausa tindrà lloc la intervenció en les Jornades del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a les 11.30 hores, i seguidament s’iniciarà el plenari de conclusions de les tres taules celebrades anteriorment. Serà presidit per Joan Ribó, alcalde de València; Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i Carlos Sánchez Mato, regidor d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Madrid.

La firma de la Declaració de València per un Finançament Local Just, prevista per a les 13.15 hores del divendres, donarà pas a l’acte de clausura, en el qual intervindran Joan Ribó, alcalde de València, i Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat Valenciana.

A les Jornades Municipalistes per un Finançament Just, en les quals estan representats tots els partits polítics amb alcaldies a les grans ciutats espanyoles, han sigut convocats a participar els alcaldes o alcaldesses de les 51 capitals de província, a més de Ceuta i Melilla; els de les deu ciutats amb més de 200.000 habitants que no són capital de província; els 39 municipis de més de 25.000 habitants que hi ha a la Comunitat Valenciana; els quatre municipis insulars més importants que no són capital de província, així com els presidents de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, i la Federació Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa