Diari La Veu del País Valencià
Es farà un parc a Natzaret per unir València amb el Port
El Ple ha aprovat, amb el suport de tots els grups polítics, l’acord entre l’Ajuntament de València i l’Autoritat Portuària per a la creació del Parc de la Desembocadura del Túria, amb una extensió aproximada de 86.000 metres quadrats. Esta acció comportarà l’enderrocament de l’actual mur al voltant d’una antiga fàbrica, i la creació d’una àrea esportiva dotacional i d’espai lliure que unirà Natzaret i la ciutat amb el Port.

Concretament, el Ple ha aprovat les bases per a la ordenació urbana de Natzaret Est, “que son fruït d’un acord històric, que solucionarà la relació de la ciutat amb el seu port, que no ha sigut sempre equitativa i equilibrada”. Amb estes paraules, el regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Vicent Sarrià, ha celebrat l’esmentada decisió “que ha sigut possible gràcies a la predisposició de l’Autoritat Portuària, a la implicació de la Generalitat, de l’equip de govern municipal i, personalment, de l’alcalde de València, així com al treball dels equips tècnics”.

Vicent Sarrià ha explicat que Natzaret és “una zona de la ciutat castigada”, i ha afegit “que calia dotar-la d’uns usos dotacionals i terciaris que, a més de dignificar el barri, garantiren una millor qualitat de vida per al seu veïnat”. A la seua intervenció, el regidor d’Urbanisme ha relatat “el treball intens de l’actual equip de govern, en una negociació en la que, de vegades, semblava que partien de zero, tot i l’existència d’un conveni signat que mai s’ha materialitzat. “Tot i això –ha conclòs–, queden assumptes per resoldre com, per exemple, la solució viaria dins del Port, el col·lector nord o el sector del Grau i la ZAL, que este govern haurà de desbloquejar”.

Abans de debatre este punt a l’Hemicicle, el president de l’associació de veïns de Nazaret, Julio Moltó, ha manifestat la seua satisfacció per l’acord al que han arribat l’Ajuntament i l’Autoritat Portuària, i ha instat la corporació “perquè qualsevol govern ho plasme en un futur i perquè la desaparició de l’esmentat mur de l’antiga fàbrica Moyresa i Benimar, permeta trencar totes les fronteres que té el barri”. Per últim, ha sol·licitat “que Nazaret siga àrea de rehabilitació de reforma urbana”.

En el debat plenari, el regidor del grup Ciutadans Narciso Estellés ha manifestat que els governants d’esta ciutat “tenen un deute amb Natzaret”, i ha argumentat que totes les accions s’han de fer coordinades; mentre que el regidor del grup Popular, Alfonso Novo, s’ha fet ressò dels treballs previs a l’actual acord per a la interacció entre el Port i la ciutat, i ha parlat “de la necessitat de regenerar la zona” i ha demanat terminis per a dur a terme el pla.

A més d’aprovar les bases de l’acord per a l’ordenació urbana de Natzaret, el Ple ha acordat encarregar a la Direcció General de Coordinació Urbanística l’elaboració d’un conveni de desenvolupament d’estes bases.

Modificació ordenança de l’IBI

En materia econòmica, el Ple ha aprovat hui, sense el suport de l’oposició, que s’ha abstingut, la modificació de l’ordenança fiscal que regula l’Impost de Béns Immobles (IBI), que tal com ha explicat el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, “permetrà que a València no s’aplique el 4 per cent de gravamen per l’increment cadastral que aplica el govern estatal”.

Amb esta modificació, el regidor d’Hisenda ha explicat que l’Ajuntament “aplica la llei amb estricta rigurositat, i complix tots el parametres per a eixir de la tutela ministerial i sol·licitar l’autonomia”.

El portaveu del Grup Municipal Ciutadans, Fernando Giner, ha explicat la seua preocupació “perquè el govern local, a l’hora de regular els gravàmens municipals, no té empatia amb la ciutadania”, mentre que el portaveu del Grup Popular, Eusebio Monzó, ha lamentat l’increment de l’IBI que ha afectat 4.710 immobles, i ha questionat la proposta de cobrar l’IBI dels locals de les confesions religioses que no estiguen destinades al culte o l’atenció social.

Ampliació del carril BIC i protecció del patrimoni arbori

D’altra banda, el Ple ha aprovat, amb l’abstenció dels grups de l’oposició, la protecció d’uns ficus afectats per les obres de l’anell ciclista. Concretament, s’han acordat les actuacions del projecte de construcció del carril bici relacionades amb dos ficus monumentals de la ciutat: un situat al jardí de la plaça d’Alfons el Magnànim i l’altre ubicat al jardí de la Glorieta. “Estes accions, a més d’afavorir l’ús de la bicicleta, pretenen protegir el patrimoni arbori de la ciutat”, que el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha definit com la “capital mediterrània de la bici”.

En el debat previ el regidor del Grup Municipal Ciutadans Narciso Estellés ha defés l’ampliació del carril bici, però ha demanat al regidor de Mobilitat Sostenible un pla estratègic previ, una planificació coordinada amb altres àrees de govern i administracions, així com el compliment d’una ordenança per als ciclistes. D’altra banda, el regidor del Grup Popular Alberto Mendoza ha centrat el seu debat en defendre la seguretat dels ciclites i “prendre mesures al voltant de temes relacionats com, per exemple, la retirada de les estacions de servici del centre de la ciutat”.

Treball per objectius

Durant la sessió plenària també s’ha acordat, amb l’abstenció de l’oposició, el Reglament d’Avaluació de l’Exercici i Rendiment i Carrera Professional Horitzontal de l’Ajuntament, “una normativa amb la qual l’Ajuntament s’avança a la resta de les grans ciutats espanyoles i es complix la normativa estatal i les recomanacions de la Unió Europea”. Segons ha explicat el regidor delegat de Govern Interior, Sergi Campillo, este reglament recollirà les pautes per a reconéixer la maduresa i l’experiència laboral que el personal va adquirint al llarg de la seua vida professional, sempre que complisca una sèrie de requisits, mèrits i que aconseguisca determinats nivells de competència professional que es deriven de l’èxit de diversos factors”.

“Passem a un altra cultura del treball que implica fer-ho per objectius, com una empresa que busca l’excel·lència”, ha argumentat el regidor davant els dubtes plantejats pel regidor del Grup Ciutadans Manuel Camarasa, qui ha asegurat “que cap administració ho està aplicant de forma real i efectiva”. En la mateixa línia, el regidor popular Vicente Igual ha considerat que la motivació de la plantilla de l’Ajuntament “és competència de la Regidoria de Personal, que ha de treballar per la eficàcia i l’eficiència del funcionariat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa