Diari La Veu del País Valencià
L’oposició qualifica de ‘nyap’ els Pressupostos de la Generalitat
EFE / València

El ple de Les Corts ha iniciat hui l’anàlisi de les 2.140 esmenes parcials de l’oposició als Pressupostos de la Generalitat per a 2014, amb el debat de les referides a l’articulat de la llei, que el PP ha rebutjat.

En l’articulat s’autoritza al Consell a aprovar les modificacions pressupostàries necessàries per a donar compliment a la llei de liquidació de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), la qual cosa per a l’oposició suposa donar “el colp de mà final al colp d’estat” aplicat en l’empresa pública.

El socialista Francisco Toledo ha assegurat que els tercers pressupostos d’Alberto Fabra són els “més antisocials de la història i els del deute desbocat”, ja que destinen 1.300 milions d’euros al pagament d’interessos, alguna cosa que “solament es pot arreglar amb unes eleccions que facen neteja general”.

La diputada del PP María Fernanda Vidal li ha replicat que el principal objectiu d’aquests pressupostos són “les persones”, i per açò la majoria es dedica a despesa social, i ha lamentat que la prioritat dels socialistes siga “governar al preu que siga, encara que calga negociar venent l’ànima”.

La diputada de Compromís Mireia Mollà ha qualificat de “fictícis i mentiders” aquests comptes, que reflecteixen una situació “caòtica” i destinen una quarta part al pagament de la “usura” del deute, que no és “legítima” i és fruit de la “incompetència” del Consell. Per a Mollà, caldria “tirar-los a la brossa” solament per incloure la “mort d’un pilar bàsic” per a la societat, RTVV, en el que suposa un “atropellament” als drets constitucionals dels valencians.

La diputada d’Esquerra Unida Marina Albiol ha indicat que aquests Pressupostos són “una mentida després d’una altra”, per la qual cosa caldria fer “una foguera” amb ells, i “disfressen” amb l’estabilitat pressupostària les retallades, els acomiadaments massius en empreses públiques o el tancament de RTVV, a la qual ací donen “el colp de mà final”.

Acord en el nou impost a la Banca que permetrà recaptar 230 milions d’euros

La “Llei d’Acompanyament” dels Pressupostos introdueix un nou impost propi i directe que grava els dipòsits captats per les entitats de crèdit al País Valencià, amb el qual el Govern valencià preveu recaptar 230 milions d’euros en 2014, i que contempla bonificacions del 75% a les cooperatives de crèdit.

Gràcies a l’acord aconseguit hui, hi haurà deduccions del 100% per als imports que les caixes d’estalvis destinen a la seua obra social i per als invertits per les cooperatives de crèdit en educació i promoció, i del 50% per a projectes d’utilitat pública o interès social, o de promoció econòmica de les pimes.

L’oposició ha agraït que, després de rebutjar-ho diversos anys, el PP haja optat per introduir un impost a la banca, encara que d’haver-ho fet abans s’haurien recaptat ja 460 milions que haurien evitat retallades, mentre que el PP ha sostingut que s’aplica ara “perquè és el moment oportú”.

Comparteix

Icona de pantalla completa