Diari La Veu del País Valencià
Revista especial ‘Gent de Trobada’, 30 anys de la LUEV a la Ribera
RedactaVeu / Alberic

Amb motiu del 30 aniversari de la LUEV, des de la Coordinadora de centres d’Ensenyament en valencià de la Ribera han editat una revista per celebrar aquest esdeveniment.

La publicació es va presentar el passat divendres a l’Ajuntament d’Alberic, ja que aquesta entitat ha col·laborat en aquesta publicació fent possible la impressió d’alguns exemplars en format paper. (Vos adjuntem la revista en format pdf).

L’objectiu de la publicació de la revista digital és fer memòria històrica, posar veu a aquelles persones que fa 30 anys estigueren en primera línia durant els primers cursos en què s’implantà el programa d’ensenyament en valencià a la Ribera. Aquestes persones havien estat escollides per la seua condició de mestres, mares i pares d’alumnes, directors o directores, membres de col·lectius docents, responsables de política lingüística o de formació a l’administració educativa, alumnes, activistes culturals, etc. Es pretenia que les seues impressions i opinions, 30 anys després, ens proporcionen les Claus necessàries per interpretar aquella època, una època plena d’esperances polítiques, però al mateix temps convulsa i incerta. I així preparar un millor futur.

L’acte de presentació de la revista va comptar amb la participació de Josep Lluís Doménech, acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, natural i cronista oficial d’Alberic, qui va explicar als assistents la importància de la presència viva del valencià als mitjans de comunicació i va eixir en defensa de la refundació de la Radiotelevisió Valenciana, un mitjà fonamental per al redreçament del país i per a la cohesió de la societat valenciana, que ha desaparegut de les nostres pantalles i dels nostres dials per la mala gestió, el desinterés per la nostra llengua i les ànsies de privatització del govern valencià.

Així mateix, durant la seua intervenció, Josep Lluís Doménech va explicar que el camí recorregut durant 30 anys per l’ensenyament en valencià s’havia d’agrair a una llei, la LUEV, ben feta, que per si mateixa havia anat dissipant les susceptibilitats que van aparèixer als primers moments de l’aplicació dels programes d’ensenyament en valencià. No oblidar tampoc el paper imprescindible que va fer el professorat, encoratjats pel suport de les AMPA i els col·lectius de docents, com ara els moviments de renovació pedagògica i les coordinadores de centres. Va afirmar també que es tractava d’una llei molt fonamentada en estudis i experiències d’ensenyaments bilingües, una llei que quan va ser votada pels partits polítics amb representació a les corts valencianes, no va obtenir cap vot en contra, sols l’abstenció d’Alianza Popular, l’anterior denominació del Partit Popular.

Després de la intervenció de Josep Lluís Doménech, Joan Cortés, president de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera, va procedir a presentar la revista commemorativa, en versió digital, que s’havia publicat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alberic, el qual n’havia imprés un centenar d’exemplars en paper per repartir-los entre els assistents a l’acte.

Comparteix

Icona de pantalla completa