Diari La Veu del País Valencià
L’exposició de l’Hospital Sueco-noruec d’Antoni Miró s’inaugura a Lleida
RedactVeu / Lleida

L’exposició que l’artista alcoià Antoni Miró ha realitzat al voltant de l’Hospital Sueco-noruec commemorant el seu 75é aniversari, i que està itinerant per diferents ciutats de l’Estat espanyol, s’acaba d’inaugurar a la Sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, a Lleida. La mostra estarà oberta al públic fins al 26 de gener, quan serà desmuntada per continuar la seua itinerància.

L’exposició, que va ser encarregada a l’artista alcoià pel Govern municipal, està formada per 40 obres de gran mida que recreen la història d’aquesta iniciativa humanitària que representa tot un exemple de solidaritat internacional, perquè gràcies a les aportacions dels ciutadans suecs i noruecs, un grup de metges i infermeres van establir un hospital de sang a Alcoi en plena guerra civil per atendre els ferits del conflicte. L’exposició, a més de les obres d’art, inclou també textos explicatius sobre aquell bell episodi solidari, i a més s’ha editat un catàleg que en aquest cas inclou textos de l’historiador Àngel Beneito, del poeta i artista Josep Sou i de l’escriptora Isabel-Clara Simó.

Tal i com ha destacat el regidor de Cultura, Paco Agulló, “aquesta exposició arriba ara a Lleida i es presenta davant el públic de la ciutat catalana per a fer memòria històrica, per a donar a conéixer l’art d’un pintor sobradament conegut, i també per mostrar la cultura alcoiana, donant a conèixer una història que ja és patrimoni d’Alcoi i que serveix d’exemple humanitari internacional”.

Agulló, a més, ha volgut defensar-se de les crítiques de l’oposició per l’adquisició d’una part de les obres que composen aquesta mostra, i ha remarcat que “adquirint obres d’art el que fem és patrimonialitzar l’Ajuntament, després d’una dècada en què els governs han venut a un preu sospitosament econòmic pràcticament tot el patrimoni immobiliari que tenia el Consistori. El que fem amb aquestes obres és una de les millors inversions que ha fet mai l’Ajuntament, ja que l’autor ens les ha deixat a la meitat del seu preu de mercat, i a més ens cedeix l’exposició completa, el doble d’obres, per poder difondre la cultura alcoiana a tot l’Estat”.

Agulló assegura no entendre les crítiques del PP respecte a la compra d’aquest nombre d’obres d’art: “L’any 2001 el govern del PP va pagar exactament la mateixa quantitat per una única obra d’art: la que penja a les escales de l’Ajuntament, de Ramón Castañer, que recrea El Petrolio, perquè l’altra va ser donada pel mateix autor. No ho critiquem, perquè creiem que és una bona idea invertir en art i a més recuperar la memòria històrica. Però tampoc estem disposats a què el PP mentre estava al govern va dilapidar una fortuna en viatges ostentosos i berenars populistes, utilitze una bona inversió per a fer demagògia. Perquè en aquest cas, comprem 10 obres, no només una, mentre que l’autor ens cedeix la resta perquè portem el nom d’Alcoi per moltes ciutats gràcies a l’art, a la cultura, i a un exemple de solidaritat internacional que ens ha d’enorgullir”.

Comparteix

Icona de pantalla completa