Diari La Veu del País Valencià
Puig: “La impunitat és un verí per a la democràcia i per a l’Estat de Dret”
RedactaVeu / Madrid

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha assegurat que “la fractura democràtica que separa els ciutadans de la política s’engrandeix per la sensació d’impunitat que envolta els casos de corrupció” al mateix temps que ha advertit que “la impunitat és un verí per a la democràcia i per a l’estat de dret”. En aquest sentit, ha recordat els casos de l’exalcalde de Torrevella i exdiputat autonòmic Hernández Mateo, condemnat a tres anys de presó i set d’inhabilitació per corrupció, l’indult del qual ha sigut reclamat pel 85% dels diputats del PP valencià, i la petició d’aquesta gràcia també per part de l’expresident de Balears, Jaume Matas.

Puig, que defensarà en el Congrés dels Diputats la Proposició de Llei de reforma de la Llei de 18 de juny de 1870 que estableix les regles per a l’exercici de l’indult, ha alertat que aquests casos generen “alarma social” en sentir els ciutadans que incomplir la llei “ix gratis a alguns”. Per açò, el PSOE pretén, amb aquesta reforma, impedir que es puga concedir l’indult a les autoritats i càrrecs públics condemnats per corrupció. “Els corruptes han de pagar”, ha sentenciat Puig.

En aquesta línia, el diputat considera que tampoc s’entenen casos com l’indult concedit pel Govern de l’Estat espanyol al conductor kamikaze que va matar un jove d’Alzira, al País Valencià. Així, ha recordat que aquest indult està envoltat de “sospites” per la vinculació del ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, amb un despatx d’advocats, a més de comptar amb l’opinió en contra de jutges i fiscals. Un indult que, segons ha ressaltat, va ser anul·lat finalment pel Tribunal Suprem.

El Govern “no es pot convertir en una espècie de segona instància judicial que jutge als qui ja estan jutjats”

Per a evitar aquests casos, els socialistes proposen que per a concedir l’indult es requerisca la conformitat del magistrat o tribunal sentenciador, així com ampliar els informes que s’han de sol·licitar ja que, segons ha manifestat Puig, el Govern “no es pot convertir en una espècie de segona instància judicial que jutge als qui ja estan jutjats”. I finalment, plantegen que el Govern tinga “obligatòriament” que motivar les raons de l’indult, és a dir, “ha de justificar les raons per a utilitzar aquest mecanisme excepcional”, ha argumentat.

Finalment, Puig ha posat l’accent que la legislació actual de l’indult data de 1.870, per la qual cosa, ha plantejat la seua reforma, “per a adaptar-la al segle XXI i contribuir a recuperar la confiança dels ciutadans en la democràcia i en les institucions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa