Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència Nacional admet la petició d’inconstitucionalitat de les Taxes Judicials
EFE / València

La sol·licitud de qüestió d’inconstitucionalitat es fonamenta, entre altres resolucions, en la Sentència 20/2012 del Tribunal Constitucional que qüestiona la legalitat d’aquelles taxes que “són tan elevades que impedeixen, en la pràctica, l’accés a la jurisdicció o ho obstaculitzen en un cas concret en termes irracionals”.

Segons ha afirmat el degà del Col·legi d’Advocats de València, Mariano Durán, és “una satisfacció” que l’Audiència Nacional haja admès a tràmit l’escrit de l’òrgan valencià, que suposa la primera admissió d’entre tots els recursos presentats pels col·legis.

Per a Durán, les taxes judicials suposen “una barrera infranquejable per a exercir el dret de defensa de milions de ciutadans i un greu atemptat per a la Justícia”.

En la seua opinió, “l’efecte dissuasori per als ciutadans ha sigut reconegut per jutges, magistrats, advocats i secretaris judicials”. L’última concentració de protesta contra les taxes judicials, organitzada pel Col·legi de València, va tenir lloc el passat 20 de novembre a les portes de la Ciutat de la Justícia de València, amb l’objecte de demanar la derogació immediata de la norma impulsada pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón.



En aquesta data, la norma complia el seu primer any de vigència i segons l’advocacia valenciana, ha suposat “un seriós obstacle” per a l’accés a la Justícia dels ciutadans.

El nou sistema de taxes “no ha resultat eficaç”, segons Durán, qui afig que el nombre d’assumptes ha disminuït un 30% des de la seua entrada en vigor i en un 35% en primera instància.



A més, lamenta que els fons recaptats per les taxes no han sigut transferits a la millora de l’assistència jurídica gratuïta i “no figura si més no” en el pressupost de 2014 del Ministeri de Justícia.

Comparteix

Icona de pantalla completa