Diari La Veu del País Valencià
Puig: “Que cap corrupte puga acollir-se a l’indult”
RedactaVeu / Madrid

El secretari general del PSPV i diputat en el Congrés, Ximo Puig, ha explicat que els socialistes han presentat en el Congrés dels Diputats una proposta per a reformar la llei que regula l’indult perquè consideren necessari que els ciutadans perceben que “no existeix impunitat, ni ciutadans de primera i de segona a l’hora d’afrontar els delictes” ja que, segons ha advertit, “la impunitat és un verí per a la democràcia i per a l’estat de dret”. En concret, proposen “que cap corrupte puga acollir-se a l’indult, que els tribunals que han jutjat el cas informen favorablement per a la seua concessió i que el Govern justifique clarament els motius”.

En la lluita contra la corrupció, els socialistes proposen que no hi haurà indult, total o parcial, quan es tracte de delictes comesos per càrrecs públics per a obtenir “benefici econòmic per a si o per a un tercer”. Per a Puig és fonamental recuperar la confiança en les institucions ja que està “profundament danyada per la incapacitat de les mateixes per a donar resposta als problemes polítics i ciutadans de la gent” al mateix temps que ha reiterat que “els corruptes han de pagar”. Així, s’ha referit a casos que han plasmat aqueixa alarma social com el de l’expresident de Balears, Jaume Matas, que, condemnat a nou mesos de presó per un delicte de tràfic d’influències, ha sol·licitat l’indult perquè la pena “no resulta adequada a la justícia, equitat i proporcionalitat”. D’aquesta manera, en aquests moments, la fiscalia, davant el requeriment de l’Audiència Provincial de Balears, dóna suport a l’expresident perquè vaja a presó fins que es tramite el seu indult per a evitar que Matas complisca la pena en va.

D’altra banda, el diputat socialista també ha ressaltat el cas de l’exalcalde de Torrevella i exdiputat autonòmic del PP, Pedro Hernández Mateo, condemnat per prevaricació i falsedat documental pel Tribunal Suprem a 3 anys de presó i 9 d’inhabilitació per a càrrec públic. En aquest cas, cal destacar que la petició d’indult ha sigut promoguda per un diputat del PP en el Parlament valencià obtenint l’aval del 85% del grup parlamentari. En el cas d’Hernández Mateo, l’exalcalde tampoc ha ingressat a presó ja que ha sol·licitat la suspensió de l’execució de la pena de presó fins que Ministeri de Justícia resolga la petició d’indult que ha elevat.

Indult al kamikaze

D’altra banda, el parlamentari del PSOE també s’ha referit al cas que s’ha patit al País Valencià relacionat amb l’indult atorgat pel Govern al ‘kamikaze de Polinyà del Xúquer’, el conductor que va matar un jove d’Alzira quan circulava contra direcció en l’AP-7. Així, ha considerat que va ser “una absoluta vergonya” perquè, ha insistit, “no es pot actuar a benefici d’aquelles persones que tenen privilegis davant la justícia”. En aquest sentit, ha recordat que aquest indult està envoltat de “sospites” per la vinculació del ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, amb un despatx d’advocats. Igualment, ha ressaltat que aquest indult comptava amb l’opinió en contra de jutges i fiscals.

Finalment, Puig ha posat l’accent que la legislació actual de l’indult data de 1870 per això ha plantejat la seua actualització, “per a adaptar-la al segle XXI i contribuir a recuperar la confiança dels ciutadans en la democràcia i en les institucions”.

Comparteix

Icona de pantalla completa