Diari La Veu del País Valencià
Un llibre recupera i reivindica les cases modernistes del Cabanyal
La Marea / Toni Martínez

La primera edició, nascuda en 2007, arreplegava la catalogació i l’estat de les casetes de taulells, símbol del modernisme popular del Cabanyal. Ara, les fotografies de Germán Caballero, i els textos de coneixedors del barri han enriquit l’edició.

Com expliquen els responsables de la iniciativa “calia reeditar-lo i actualitzar-lo”. Per això, s’han tornat a fotografiar totes les cases la qual cosa dóna una visió més actual i realista de la situació del barri i la seua paralització per la inoperància del govern municipal. A més, s’adjunten informes de la situació en la qual es troben les cases i sis textos per a entendre i valorar aquest patrimoni.

Com, explica un dels autors d’aqueixos textos, el periodista Sergi Tarín, el barri està patint “una llarga i profunda ferida humana, resultat dels 15 anys de martiri que pateix a les mans de l’alcaldessa Rita Barberá, del Partit Popular”.

El llibre ha estat coordinat per Felip Bens i compta amb textos de Joan V. Pascual, que fa un recorregut etnogràfic pels seus carrers i històries. També participa amb un text l’arquitecte Vicente Gallart, que ha col·laborat classificant les cases i Jaume Chornet, que amb una visió externa i des de la Universitat Politècnica, analitza la problemàtica dels valencians a l’hora de preservar el patrimoni. L’edició es completa amb les veus de “dos dels grans savis del barri”, segons paraules del coordinador del llibre: Pepe Martorell i Joaquim Díez.

Comparteix

Icona de pantalla completa