Diari La Veu del País Valencià
El TSJ valencià, de gom a gom de casos de corrupció
Europa Press / València

Les causes més importants relacionades amb la corrupció que ha instruït el tribunal valencià en 2013 són els de ‘Cooperació’, ‘Gürtel’ i ‘Brugal’, i per aquestes s’ha vist obligat a sol·licitar un magistrat de suport, altres dos magistrats en funcions de lletrats per a assistir a les “complexes” instruccions, i quatre funcionaris. Es tracta de reforços que el TSJCV ha considerat necessaris per a poder traure endavant tots els procediments.

El ‘cas Gürtel’ és el més antic dels tres ja que va arribar al tribunal valencià al maig de 2011, quan el tribunal es va declarar competent per a investigar el presumpte finançament irregular del PPCV, el delicte electoral en les eleccions locals i autonòmiques de 2007 i la falsedat mercantil en els comicis de 2008.

Per aquest procediment es van obrir inicialment tres peces diferents, que al febrer d’enguany es van convertir en sis després d’incloure en el procediment tres noves recerques: presumptes irregularitats en la contractació de l’ens públic de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) amb la mercantil Teconsa per la visita del Papa; en la contractació entre la Generalitat Valenciana amb la mercantil Orange Market SL i societats vinculades a l’esmentat ‘Grup Corretja’; i sobre presumptes delictes contra la Hisenda Pública que pogueren atribuir-se a Orange Market S.L.

En l’actualitat, d’aquestes sis peces, la número tres, que investiga les contractacions de la fira Fitur entre els anys 2005 i 2009, està pendent que la Sala civil i Penal del TSJCV fixe la data de judici després d’haver-se donat per conclosa la fase d’instrucció.

En aquesta peça hi ha 13 processaments: les exconselleres de Turisme Milagrosa Martínez i Angélica Such; l’excap de gabinet de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT) Rafael Betoret; Alvaro Pérez, Pablo Crespo, Cándido Herrero i Francisco Correa -considerats presumptes capitosts de la trama-; Isaac Vidal, excap de l’àrea de Mercats i Comunicació de l’Agència Valenciana de Turisme; Jorge Guarro, cap del servei de Promoció de l’agència i Ana Grau, coordinadora de fires de l’AVT; Juan Bover, cap de servei d’Infraestructures Turístiques de la Generalitat; Isabel Jordán (exadministradora d’empreses de la trama); i Mónica Magariños (exempleada de les mateixes entitats).

Així mateix, sobre la resta de peces, instruïdes pel magistrat José Ceres, hi ha decretat un secret parcial en relació amb els contractes per la visita del Papa, amb delictes electorals, i amb altres presumptes irregularitats en la contractació entre la Generalitat amb Orange Market SL i societats vinculades. I açò després de la compareixença d’un testimoni inesperat, qui va aportar diferents documents d’interès per a la causa.

Cas Cooperació

Al setembre de 2012 va arribar al TSJCV el conegut com ‘cas Cooperació’, instruït per la magistrada Piula Calderón i amb l’exconseller de Solidaritat i Ciutadania i actual diputat del grup dels No Adscrits en les Corts, Rafael Blasco, com un dels imputats.

Aquest procediment, que es va començar a investigar a un jutjat ordinari, va passar al tribunal davant els indicis delictius que s’atribueixen a Blasco, persona aforada. La causa es va dividir en dues peces: la primera, en la qual s’investiguen presumptes irregularitats en les ajudes concedides per la Conselleria a la Fundació Cyes; i la segona, que investiga el suposat desviament de subvencions en favor d’una trama entre 2009 i 2011.

Precisament el judici per la primera peça, en la qual hi ha nou imputats, un d’ells a la presó -l’empresari Augusto César Augusto Tauroni-, arrancarà just des de Nadal, el 7 de gener, amb dos dies de qüestions prèvies, i està previst que finalitze l’11 de març, amb una durada aproximada de dos mesos. Una vegada conclòs aquest judici, la magistrada instructora podrà seguir amb la segona peça, que actualment està en ‘stand by’.

El mes de setembre de 2012, al costat del ‘cas Cooperació’, el TSJCV també es va declarar competent per a instruir la causa en la qual s’investiguen presumptes irregularitats en la tramitació del Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) d’Alacant en una peça separada del ‘cas Brugal’, en la qual està imputada l’alcaldessa alacantina Sonia Castedo i l’exprimer edil Luis Díaz Alperi, tots dos diputats autonòmics.

Sobre Alperi el tribunal valencià també investiga -després d’una denúncia de la Fiscalia- una altra causa, des de l’abril d’enguany, per suposats delictes contra la Hisenda Pública, falsedat documental i suborn impropi, en relació amb uns pagaments dubtosos avalats per tres societats en els exercicis 2007, 2008 i 2010.

Comparteix

Icona de pantalla completa