Diari La Veu del País Valencià
Avancen les obres de la xarxa de col·lectors de pluvials de Silla
La consellera d’Agricultura i Medi ambient, Elena Cebrián, va visitar ahir les obres de la nova xarxa de col·lectors de sanejament i pluvials de Silla. Cebrián va poder conèixer in situ l’estat de les obres de la Fase I i II que han suposat una inversió de 7,9 milions d’euros i que s’han reprès després d’estar cinc anys paralitzades.

Després de signar en el llibre d’honor de l’Ajuntament, Cebrián, acompanyada per l’alcalde Vicente Zaragozá, ha expressat la seua satisfacció per poder «contribuir a realitzar unes obres dirigides al benestar dels veïns, ja que eren necessàries per acabar amb els problemes d’inundacions».

Després de veure els plànols, la consellera, acompanyada pel director general de l’àrea Manuel Aldeguer, i membres de la corporació municipal van visitar la plaça d’Espanya on s’estan duent a terme les obres per construir un embornal amb capacitat per 4,5 metres cúbics d’aigua per acabar així amb els problemes d’inundacions creades a l’avinguda dels Reis Catòlics, el carrer de València i l’avinguda del País València.

Cal destacar que, a més, la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient invertirà 6,8 milions d’euros en l’ampliació de la xarxa de col·lectors i sanejament de pluvials de Silla a la partida de la Bega i la posterior filtració d’aquest excedent d’aigua perquè arribe neta a l’Albufera.

Es tracta de la fase IV del projecte de la nova xarxa de col·lectors de sanejament i pluvials la fase dels quals I i II s’està executant ja en el nucli històric de Silla.

Aquest nou projecte, sota el nom d’«Ampliació del col·lector de pluvials, modulació i lliurament de cabals i recuperació mediambiental del sistema de drenatge de la Bega», està actualment en procés de licitació. Es preveu un període d’execució estimada de 18 mesos i serà pagat íntegrament per la Generalitat Valenciana per 6.210.694,78€ als quals s’han de sumar 539.497,50€ del cost de les expropiacions, sobre una superfície de 46.610 m2. «L’habitual és que siga l’Ajuntament l’encarregat de les expropiacions, però les dificultats econòmiques del consistori han motivat a la Conselleria a assumir el cost», afirmava el director general de l’àrea, Manuel Aldeguer.

L’objectiu del projecte és trasbalsar els corrents propis generats per les pluges a l’interior del nucli urbà des del perímetre exterior de la CN-332 (aquesta xarxa de drenatge i sanejament ha estat recentment renovada en les fases I i II per la Conselleria) fins al seu lliurament final en la marjal i l’Albufera, seguint les traces dels actuals drenatges que ofereixen els col·lectors de Sant Roc i l’assarb de la Rambleta a través de dos nous assarbs a cel obert.

D’aquesta forma, la Fase IV preveu el disseny d’una xarxa d’eixida d’aigües pluvials composta per tres col·lectors, un assarb final i una bassa de laminació-abocador que, en conjunt, mantenint sempre la presència d’una làmina d’aigua, actua com a element de decantació-sedimentació, amb una doble funció: laminació i repartiment del caudal abocat. D’aquesta forma es garanteix que l’aigua que vaga a l’arrossar no estiga contaminada.

«Aquest projecte és necessari no solament per millorar la qualitat de vida d’ús dels veïns, sinó també per prevenir les inundacions i, a més, facilitar l’evacuació de l’aigua sense contaminar l’Albufera», assenyalava la consellera Elena Cebrián.

Segons la Conselleria, Silla corre el risc de sofrir greus inundacions en cas de fortes i contínues pluges ja que l’actual xarxa de col·lectors és insuficient, tant en el tram de capçalera com en els trams finals, ja que sols pot evacuar una xicoteta porció dels cabals. A més, a això s’uneix la construcció de la N-332 que envolta el nucli urbà, que constitueix un obstacle d’evacuació natural dels vessaments.

És per això, que la Conselleria preveu començar ja a executar la Fase IV en 2017 o 2018.

Comparteix

Icona de pantalla completa