Diari La Veu del País Valencià
Acomiadaments i ERO’S marquen l’any cultural
Europa Press / València

La major novetat ha sigut l’engegada del nou conglomerat CulturArts Generalitat, el ‘holding’ que ha agrupat els instituts de la Conselleria de Cultura davall la direcció de Manuel Tomàs.

En el mes d’abril, es va aprovar la renovada estructura orgànica de l’entitat, que va implicar la reducció de llocs considerats alts càrrecs, així com la disminució de les retribucions dels directius, la qual cosa ha comportat un estalvi de prop de 500.000 euros anuals, segons les xifres facilitades per l’administració.

D’acord a aquest organigrama, ha quedat una sola direcció general, enfront de les cinc que mantenia el model anterior que, fins al moment, han passat a ser sotsdireccions ocupades per Inmaculada Gil-Lázaro, que va ser màxima responsables de l’antic Teatres; Inmaculada Tomàs, de l’Institut Valencià de la Música (IVM); Carmen Pérez, de l’Institut de Restauració i Conservació de Béns Culturals (Ivacor), i Nuria Cidoncha, de l’Institut Valencià de l’Audiovisual i la Cinematografia (IVAC). En la mateixa situació es troba Vicente Farnós, de Castelló Cultural.

El següent pas va ser l’aplicació d’un ERO en CulturArts, que a l’estiu es va saldar amb 56 eixides –26 d’elles baixes voluntàries–, una xifra que, encara que “dolorosa”, segons la van qualificar totes les parts implicades, es va allunyar bastant de la proposta inicial: 120 acomiadaments.

Encara que el disseny inicial preveia que la integració afectara tots els òrgans que depenen exclusivament de la Generalitat, la veritat és que dos dels ‘vaixells almirall’ de la cultura valenciana es van quedar finalment fora d’aquest procediment.

En primer lloc es va donar a conèixer que l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) no formaria part de CulturArts, davant la necessitat que el museu conservara la seua personalitat jurídica per a no posar en perill les donacions que entitats i autors han realitzat al llarg de la seua història a l’entitat.

D’aquesta manera, el museu que dirigeix Consuelo Ciscar ‘esquivava’ el reajustament de plantilla encara que, la crisi econòmica i la consegüent necessitat d’austeritat, també l’han afectat. De fet, després d’un període de negociacions, l’IVAM donava per conclòs aquest mes de desembre el seu reajustament de plantilla prescindint d’un total de nou llocs de treball, dos acomiadaments i set amortitzacions, per a aconseguir un estalvi de 312.000 euros de la partida corresponent a despeses de personal de l’entitat.

L’eliminació de les nou places s’ha produït durant els dos últims anys –quatre en 2012 i cinc en 2013– i aquest procés “tan sols ha provocat l’acomiadament de dues persones, atès que la resta dels treballadors, o bé s’han jubilat o bé es tractava de funcionaris que han reingressat en la funció pública”, destacaven aleshores des de l’entitat.

Pel que fa als acomiadaments, s’han produït en l’àrea de comunicació i en la prefectura del gabinet de la direcció, llocs de confiança de la direcció.

De la mateixa manera, quedava fora del ‘holding’ cultural el Palau de les Arts Reina Sofia. La direcció i la representació sindical arribava en setembre a un preacord per a rebaixar els acomiadaments en el coliseu a 40, un terç de l’anunciat inicialment, així com mesures de contenció salarial per a tots els empleats, inclosa la intendent, Helga Schmidt, derivades del tancament del teatre d’òpera durant tres mesos a l’any, del 15 de juny al 15 de setembre, aproximadament.

Per a cobrir eixe període, els empleats tenen dues possibilitats. La primera d’elles, de caràcter voluntari, és acollir-se a un canvi contractual per a passar a ser fix discontinu i no treballar durant dos mesos a l’any –que cobrarien de l’atur–, a més del de vacances. La segona, que seria forçosa en cas de voler mantenir la condició d’indefinit, consistiria en una minoració de 300 hores de les 1.780 que treballen actualment i la corresponent rebaixa salarial, és a dir, cobrarien 12 pagues en comptes de 14.

La majoria de la plantilla va ratificar l’acord per a aquest ERO, que encara no s’ha fet efectiu, encara que va comptar amb les reticències de membres de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, formació titular del coliseu.

Comparteix

Icona de pantalla completa