Diari La Veu del País Valencià
Estudien l’aplicació de llengües electròniques per a mesurar la maduració del raïm

RedactaVeu / València

En aquest estudi, els investigadors de la UPV van aplicar llengües electròniques desenvolupades en el seu laboratori per a mesurar la maduració de huit tipus diferents de raïm –Macabeo, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Shyrah, Merlot i Bobal– en diversos vinyers de les localitats de Requena i Utiel, i van observar una “bona correlació” entre la resposta de la llengua i paràmetres que s’analitzen en les proves tradicionals: l’acidesa total del fruit i la seua quantitat de sucre.

Segons la UPV, “els resultats obtinguts confirmen la utilitat d’aquests dispositius per a controlar la maduresa del raïm i, per tant, avaluar el moment més adequat per a la collita”.

Entre els seus principals avantatges, les llengües són “econòmiques i portàtils”. “Açò últim és especialment útil per a avaluar el grau de maduració del raïm, una mesura que, amb els mètodes actuals d’anàlisi, requereix generalment d’una valoració posterior en laboratori”, ha apuntat Ramón Martínez Máñez, investigador del Centre de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) en la institució.

Així mateix, els productors destaquen també la possible utilitat de les llengües per a dur a terme mesures sobre el fruit en la mateixa entrada a les instal·lacions on es trasllada la collita.

Els investigadors de la UPV estan treballant actualment en noves aplicacions de les llengües electròniques en el sector. En concret, avaluen la seua utilització per a controlar la fermentació del raïm en bótes. “Aquests dispositius permetrien dur a terme un monitoratge en continu d’aquest procés, la qual cosa redundaria en un major control sobre el producte i, en últim terme, en un millor rendiment de la collita i competitivitat del sector”, afig Inma Campos, investigadora de l’IDM de la UPV.

Comparteix

Icona de pantalla completa