Diari La Veu del País Valencià
Arranquen els pressupostos participatius a Benicarló
Fins al 18 de novembre, els ciutadans de Benicarló podran presentar propostes als pressupostos municipals, ajustant-se a criteris de necessitat, competència i viabilitat. La nova estratègia de participació ciutadana compta amb una partida de 100.000 euros i pretén que la ciutadania s’implique en la presa de decisions.

Els regidors de Participació Ciutadana, Susana Pérez, i d’Economia i Hisenda, Carlos Flos, han presentat el projecte «Benicarló Participa», el marc que regula el reglament a través del qual els ciutadans podran plantejar propostes d’inversió per al Pressupost General 2017 de l’Ajuntament. Sota el lema «Construïm entre tots Benicarló», l’objectiu de la nova estratègia de participació ciutadana, que compta amb una partida de 100.000 euros per l’exercici 2017, és donar veu als ciutadans per tal que orienten un percentatge de les inversions municipals per a l’any que ve.

«Després de mesos d’intens treball amb les diferents àrees de l’Ajuntament -ha dit la regidora Susana Pérez-, el projecte ha quedat definitivament perfilat i ja és operatiu». Pérez ha manifestat que la idea principal que guia l’estratègia «Benicarló Participa» és «activar la cultura de la participació a través d’un procés que parteix del nivell zero fins que es converteix en real».

El reglament que detalla la manera en què els ciutadans o les associacions poden plantejar les seues propostes per tal que s’incloguen en els pressupostos marca un límit de 10.000 euros d’inversió per a xicotets projectes i 50.000 per a obres. El termini de presentació dels projectes ja està obert des d’ahir, 24 d’octubre, i es tancarà el 18 de novembre.

Les propostes seguiran un procés de selecció que començarà amb la diagnosi d’una comissió tècnica, la formació de taules de treball ciutadanes que valoren els projectes, un procés de votació telemàtica i presencial de caràcter consultiu i una última fase en què la idea plantejada serà sotmesa al dictamen d’una comissió tècnica que l’avaluarà i la planificarà.

Els projectes que finalment s’executaran seran aquells que obtinguen més vots, fins que s’esgote la partida destinada als pressupostos participatius.

Els dos regidors han coincidit en què «el procés servirà per a captar les preocupacions dels benicarlandos i incorporar-les a la gestió municipal». «Es tracta d’una informació que l’administració local ha d’escoltar amb molta atenció», han subratllat.

Les propostes ciutadanes hauran d’ajustar-se a criteris que donen resposta a necessitats concretes, que siguen de competència municipal, realitzables tècnicament i viables econòmicament. A més, els pressupostos participatius hauran de respectar l’actual marc jurídic i no podran entorpir altres plans o actuacions en fase de projecte o execució.

L’Ajuntament instal·larà una caseta informativa els dimecres 26 d’octubre i 3 de novembre, al costat de la Tourist Info, per a traslladar a la ciutadania la idea de pressupostos participatius i la manera de participar en el projecte, ja siga a títol individual o en representació d’una associació.

Tota la informació sobre l’estratègia «Benicarló Participa», els reglaments dels pressupostos participatius i els calendaris de treball previstos es poden consultar a www.benicarloparticipa.es

Escolteu la notícia a Ràdio Benicarló, amb les declaracions dels regidors

Comparteix

Icona de pantalla completa