Diari La Veu del País Valencià
La família de la víctima del kamikaze reclama el seu ingrés efectiu a la presó
EFE / València

La petició té lloc després que el passat 7 de novembre el Tribunal Suprem (TS) anul·lara l’indult que el Govern va concedir al kamikaze en no trobar la “lògica jurídica” en la decisió, no especificant l’Executiu les raons que el van portar a adoptar la mesura de gràcia.

La sentència del Suprem va ser publicada el 23 de desembre, moment a partir del qual el Govern disposa de tres mesos per a, “si a bé ho té”, tornar a concedir l’indult anul·lat mitjançant una resolució que assenyale les “raons de justícia, equitat o utilitat pública” que exigeix la llei d’indult de 1870.

Segons ha explicat hui la germana de la víctima (José Alfredo Dolz), Loreto Dolz, els seus advocats han reclamat hui a la Secció Quarta de l’Audiència de València -la que al gener de 2011 va condemnar a 13 anys de presó el conductor kamikaze- que aquesta persona ingresse a la presó “atès que està condemnada i s’ha anul·lat l’indult que la deixava en llibertat”.

Loreto Dolz s’ha mostrat “esperançada” que, “tal com ha dit el mateix ministre” de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, “el Govern no reformule l’indult”.

No obstant açò, s’ha mostrat cauta i ha recordat que el Govern “ha dit que estarà al que diga el Tribunal Constitucional”, i el kamikaze ha recorregut l’anul·lació del seu indult a aquesta instància judicial.

“Esperem que el Constitucional no falle a favor d’aquesta persona, l’anul·lació de l’indult siga ferm, el culpable que va ser condemnat per l’homicidi del meu germà entre a la presó i tot acabe ja”, ha manifestat.

L’indult, atorgat al desembre de 2012, va permetre al kamikaze substituir una condemna a 13 anys de presó per un delicte d’homicidi per una multa de 4.000 euros i quedar en llibertat, un fet que els familiars de la víctima van interpretar com una “incomprensible i injustificada burla”.

Els representants legals de la família de José Alfredo Dolz van interposar llavors un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem per a la revocació d’un indult que “no té raó de ser”.

Anteriorment, havien presentat un recurs de reposició contra l’acord del Consell de Ministres que concedia l’indult, argumentant la seua “falta d’equitat, motivació i proporcionalitat”, però va ser denegat per silenci administratiu.

Tots dos recursos van estar acompanyats d’una campanya de recollida de signatures que va concloure amb més de 65.000 peticions en contra de l’indult lliurades per la família amb la “esperança de justícia” però “molt conscients” que mai abans s’havia revocat una mesura de gràcia del Govern.

La sentència del Suprem que revoca ara l’indult sosté que, encara que l’indult siga un acte discrecional del Govern (no exigeix motivació), “els actes del poder executiu i l’Administració han de ser racionals”, no trobant en l’indult “lògica jurídica” ni havent-se especificat les raons de la mesura de gràcia.

L’accident mortal va ocórrer el desembre de 2003, quan el kamikaze conduïa per l’autopista AP-7 direcció a Alacant, va efectuar un canvi de sentit i va circular diversos quilòmetres en sentit contrari, fins que va col·lisionar frontalment amb un turisme en el qual viatjaven José Alfredo Dolz, de 25 anys, que va morir, i la seua parella, de 21, que pateix seqüeles.

Comparteix

Icona de pantalla completa