Diari La Veu del País Valencià
Petrer acull una romana del segle XIX pel Dia dels Museus
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, que es commemora cada any el 18 de maig, des del Museu Dámaso Navarro es presenta una peça que ocuparà temporalment la vitrina “Tots fem el museu”, destinada a presentar als visitants els objectes donats al museu pels veïns i veïnes de Petrer i que contribueixen a l’enriquiment cultural i patrimonial de la ciutat.
En aquesta ocasió, l’objecte és una romana o balança, donada per José Illescas Rodríguez, veí de Petrer. Es tracta un instrument per a pesar que s’utilitzava ja des de l’època romana, com indica el seu nom. Aquest sistema de pesat, encara que sense la precisió de les modernes bàscules digitals, era bastant exacte i, sobretot, molt fàcil d’utilitzar, per la qual cosa el seu ús va estar molt estès en comerços i mercats. Aquesta romana es compon de dos braços desiguals, un contrapès exempt i dos ganxos, un per a penjar la romana i un altre per a penjar l’objecte a pesar. En el centre se situa l’agulla o fidel, situada sobre el punt de suport, que, quan s’alinea amb aquest, indica l’equivalència dels pesos, i sobre el braç més llarg, un pilón que es llisca per a equilibrar el pes correcte.

La peça, feta de ferro i bronze, es va fabricar a Còrdova durant la segona meitat del segle XIX, com indica el segell en el seu braç curt. La capacitat màxima de pesat d’aquesta romana és de 25 kg., encara que, segons la col·locació del contrapès exempt, es podia aconseguir més precisió en mesures de fins a 7 kg. Les unitats de mesura estan indicades en tots dos costats del braç llarg de la peça, i els seus valors estan expressats en lliures, arroves i quilograms, a causa que fins a finals del segle XIX no es va establir definitivament el sistema mètric decimal. Per a explicar el seu funcionament s’ha confeccionat un breu vídeo que es pot visionar en el portal de youtube o a través del codi QR que s’ha col·locat en la vitrina.

Comparteix

Icona de pantalla completa