Diari La Veu del País Valencià
Un Ídol de l’Edat de Bronze s’exposa al Museu Arqueològic d’Oriola
RedactaVeu / Oriola

L’arqueòleg municipal, Emilio Diz; l’arqueòloga Silvia Yus, el Regidor de Patrimoni d’Oriola, Manuel Gallud, i la família de José Ruiz Mateo han presentat la troballa singular d’un Ídol datat a l’Edat de Bronze que Ruiz Mateo va trobar en el vessant de la Muntanya de San Miguel i que ja està exposat al Museu Arqueològic comarcal.

Segons ha explicat Yus, aquest Ídol prehistòric va cridar l’atenció de forma casual del veí que el va trobar perquè era un cant rodat en un entorn que no era el seu, de bretxes amb arestes, i va anar finalment anys després a la Universitat d’Alacant, on el va identificar sent estudiant d’Arqueologia la mateixa Yus.

S’ha fet una recerca més a fons per a dur a terme una publicació sobre l’Ídol. Com es va trobar descontextualitzat, no es pot fer una cronologia de la seua antiguitat, però les dades sobre el jaciment del qual pot procedir, el Pla de San Miguel, el daten entre el 1300 i l’any 1000 abans de la nostra era.

L’atribució a l’Edat de Bronze d’aquest Ídol, ha afegit Diz, es basa en el context arqueològic immediat d’algunes excavacions i tastos, per exemple la que es va fer per a la reforma del seminari, que apunten a paral·lels clars amb el jaciment dels Saladars.

Hi ha Ídols similars de cants rodats en León, Toledo, Lleida i Cuenca que també duen a datar-lo entre l’Edat de Bronze tardana i l’Edat de Bronze final. Els exemplars “són relativament escassos”, ha finalitzat l’arqueòleg municipal, qui considera la donació de Ruiz Mateo “relativament important”.

Gallud ha agraït a la família de Ruiz Mateo, present en l’acte de presentació de la troballa, la donació.

Comparteix

Icona de pantalla completa