Diari La Veu del País Valencià
Petrer – Modificació del Reglament actual de Participació
PROPOSTES DEL NOU REGLAMENT DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA I NOVETATS EN LA REGIDORIA DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA.

El passat dia 30 de juny es va aprovar en ple ordinari la proposta de modificació del Reglament actual de Participació vigent des de l’any 1992.
El procés ha estat llarg i participatiu des del seu inici.

En el mes de setembre després de diverses reunions amb associacions i col·lectius locals ens plantegen la necessitat de la modificació del reglament actual, ja obsolet en alguns aspectes, donat el canvi social que s’ha produït en matèria de xarxes socials, tecnologies de la comunicació i associacionisme.

Comencem realitzant un taller teòric-pràctic de cinc sessions en les quals es va informar detalladament de com s’organitza una associació i dels reglaments de participació actualitzats en diverses localitats de característiques similars a Petrer, prenent també com a referència normativa el de la FEMP (Federació Espanyola de municipis i províncies).

Aquest taller de formació-informació va tenir molt bona acceptació per part de les persones participants. Dels grups de treball que es van formar es van fer propostes de cadascun dels articles del reglament actual, aquestes propostes van ser valorades pel Secretari per veure la viabilitat en un Ajuntament com el de Petrer amb els recursos que consta actualment.

En el mes de gener es va demanar també als grups polítics que fessin les seves aportacions i també es van valorar. Amb les noves propostes també es va consultar al Secretari i es van fer successius redactats per comptar amb el consens de tots els grups. En el mes d’abril es va fer un altre taller lúdic informatiu en el qual es va exposar en quina fase ens trobàvem de la modificació del Reglament.

Després de tres taules informatives i de treball es va portar al ple on va ser aporbado per unanimitat.

El reglament comença amb uns antecedents. Després es justifica aquesta acció dins d’un Pla Integral de la Regidoria que culmina amb l’engegada dels Pressupostos Participatius.

Entre les accions realitzades fins ara, encara que la idea és anar augmentant aquests serveis progressivament, es troben:

-El Centre de Participació s’ha quedat exclusivament per a Participació.
-S’han habilitat tres sales més per a ús de la ciutadania.
-S’ofereix un servei d’atenció i informació a persones diabètiques de la població.

S’ha instal·lat WIFI en Les Ceràmiques, perquè les associacions o col·lectius que realitzen allí les seues activitats puguen disposar d’aquesta eina, dada que hauran de consignar quan realitzin la sol·licitud.

Principals canvis en la proposta de modificació:

IV Dret a l’accés i utilització de les tecnologies dela informació.
V Dret a presentar queixes, reclamacions i suggeriments, amb la creació d’una Bústia.
V Dret a Audiència Pública, sessions específiques obertes a la ciutadania.
VIII Dret a la Iniciativa legislativa Popular Ciutadana., permet participar en projectes, reglaments, activitats d’interès, punts per als plens…

Altres formes d’associacionisme, col·lectius, fòrums, plataformes, assemblees de barris, canalitzant-los a través d’un registre d’associacions ciutadanes com l’existent actualment i un fitxer per a les noves formes d’associacionisme (col·lectius, fòrums, plataformes)..

S’obre la porta, a les noves formes d’associació en la participació ciutadana, legislant el fonamental però sense detallar alguns aspectes per no incórrer que posteriorment pugui haver-hi problemes, ja que remetem a una norma superior.

Aquest reglament es pot concentrar en dos grans blocs. Primer, el dret de la ciutadania a uns serveis públics de qualitat en igualtat de condicions i el segon, el dret a una política municipal del foment de l’associacionisme.

Comparteix

Icona de pantalla completa