Diari La Veu del País Valencià
Petrer pioner en l’adaptació dels escenaris per a persones sordes
L’Ajuntament de Petrer ha previst la instal·lació d’un sistema de bucle magnètic per a la comunicació oral amb persones amb discapacitat auditiva als principals espais escènics de Petrer.
A partir del proper mes de desembre, la taquilla i platea del Teatre Cervantes i el saló d’actes del Centre Cultural seran accessibles per a persones sordes. L’Ajuntament de Petrer va a dur a terme la instal·lació d’un sistema de bucle magnètic que permet la comunicació oral amb persones amb discapacitat auditiva.
La instal·lació d’aquest sistema va a facilitar de manera inclusiva l’assistència i la participació de les persones sordes i amb problemes d’audició a l’oferta cultural i d’oci de Petrer. D’aquesta manera, des de l’Ajuntament es treballa per eliminar les barreres de l’entorn immediat i quotidià que es troben dia a dia les persones amb discapacitat auditiva, afavorint la seva integració i vida autònoma, en igualtat de condicions que qualsevol altre ciutadà.
Segons dades facilitades per APANAH (Associació provincial de persones amb discapacitat auditiva i les seves famílies), a Espanya s’estima que un 8% de la població (més de 3 milions i mitjà de persones i més de 148.000 a la província d’Alacant) té problemes auditius de diferent tipus i grau, amb dificultats per entendre una conversa en un to normal sense l’ús de pròtesis auditives. Més del 97% de la població amb sordesa són persones que comuniquen en llengua oral (no a través del llenguatge de signes, com la societat creu) i, en la seva majoria, són usuaris de pròtesis auditives.
Després de la moció aprovada per unanimitat en el ple del passat 26 de maig, l’Ajuntament de Petrer ha comptat amb l’empresa Ilunion per dur a terme aquesta instal·lació pionera als espais escènics de la provincial d’Alacant, que, no obstant això, Ilunion ja ha instal·lat en altres espais com el Liceu de Barcelona o la Maestranza de Sevilla.
Segons l’Associació Sentir és clau, Alacant és una de les províncies que encapçala la llista de llocs acústicament accessibles, en comptar amb monuments i instal·lacions que han adoptat mesures per afavorir la participació en condicions d’igualtat de les persones amb discapacitat en l’entorn personal, social i laboral. Espais com la Universitat d’Alacant, l’aeroport, la taquilla i el servei ATENDO de l’estació de trens d’Alacant, el Museu Arqueològic, Vilamuseu a la Vila Joiosa, el Parador de Javea i la Parròquia de La nostra Senyora dels Desemparats o diversos hotels de la ciutat d’Alacant ja compten amb tecnologies i sistemes per facilitar l’accessibilitat de les persones sordes.

Comparteix

Icona de pantalla completa