Diari La Veu del País Valencià
Fre a la caiguda dels joguets amb descensos de fins a un 12%
José Soler / ACN / Ibi

Segons les previsions de l’AEFJ, que concentra les 76 empreses de joguets més importants de l’Estat, la facturació se situarà a l’entorn dels 1.100 MEUR, xifra similar a la de l’any 2012. Les exportacions continuen funcionant a bon ritme, amb un creixement del 7% i molt bon comportament a països com Rússia, Mèxic, Portugal, França i Itàlia.

Pastor remarca que el bon funcionament de les exportacions no és per un canvi de tendència a causa de la crisi econòmica sinó que tradicionalment el sector ha eixit a l’exterior a vendre els seus productes. Pel que fa a les importacions, enguany cauran a l’entorn d’un 10%, segons les previsions de l’AEFJ.

El sector confia en aquests dies previs a Reis per acabar d’impulsar la millora en el consum. Entre un 10 i un 15% de les vendes de joguines es concentren en dues setmanes, les que van de Nadal a Reis.

En opinió de José Antonio Pastor, aquesta previsió de fre a la caiguda de vendes del sector es produeix a causa de factors com la recuperació de la paga extra de Nadal per a molts funcionaris, un factor que va unit a l’estacionalitat de vendes en el sector. Pastor també argumenta que “la millora en les expectatives econòmiques” representa una previsió de recuperació del consum.

Les nines, les tauletes tàctils i els joguets interactius seran els productes més consumits, segons les previsions de l’AEFJ. Les imitacions dels models de vida que fan els xiquets amb el joc i la forta aposta dels fabricants per aquest tipus de producte, fan preveure un bon funcionament d’aquest tipus de joguets.

Com en altres temporades, aquesta serà una temporada en què el consumidor fa una compra més reflexiva que impulsiva. “Els pares analitzen tota la informació que els dóna el nen i després trien menys unitats però més cares, el tiquet de compra es redueix però augmenta el preu, és un comportament lògic en temps de crisi”, explica José Antonio Pastor.

El consum per nen i anys es va situar durant 2012 en 134,97 euros per xiquet, xifra que es tradueix en 7,55 unitats venudes per xiquet a l’any. L’AEFJ preveu que en aquesta temporada les xifres siguen semblants. Per tipus de producte, les categories més venudes foren ser les nines (21,6%), productes destinats a la primera infància (19,8%) i els jocs de taula/societat/puzzles (11,3%).

Aquest sector concentra la seua producció principalment al País Valencià -un 48% de les empreses, un 41,9% dels treballadors i un 38,8% de la facturació- i Catalunya -un 20% d’empreses, un 20% dels treballadors i un 28,1% de la facturació-. L’AEFJ agrupa un total de 162 empreses, entre les quals es troben Famosa, Moltó, Falomir, Bizak, Lego, Borràs o les filials de Mattel, Hasbro o Playmobil, entre d’altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa