Diari La Veu del País Valencià
CCOO i UGT asseguren que s’està destruint ocupació neta
RedactaVeu / València

La disminució d’un 2,54% de l’atur registrat al desembre significa que hi ha un descens de les persones apuntades a les oficines del SERVEF i no necessàriament per una creació de llocs de treball. Per tant, cal esperar a les dades de l’Enquesta de Població Activa per a conèixer l’evolució i així poder determinar si aquesta reducció es correspon amb la creació d’ocupació o solament amb el descoratjament de les persones que ja no s’inscriuen als serveis públics d’ocupació segons ha assegurat CCOO PV, qui recorda que l’EPA registra més de 700.000 valencians en atur i una taxa del 28%.

La secretària d’Ocupació i Formació de CCOO PV, Ana María García, sosté que no s’està creant ocupació neta, sinó que s’està transformant l’ocupació de qualitat en precària, és a dir, d’indefinit a temporal, de temps complet a temps parcial. “Tot açò gràcies a les successives reformes laborals, que no generen llocs de treball, sinó que destrueixen ocupació de qualitat, retallen drets, abarateixen els acomiadaments i afebleixen la negociació col·lectiva”. Al País Valencià, les mesures de foment de l’ocupació no estan servint i els únics contractes que es deriven d’aquestes mesures són de caràcter precari (temporals amb un màxim de 3 mesos i a temps parcial).

Les polítiques econòmiques del Govern central, com la congelació del salari mínim, la mínima pujada de les pensions, el copagament farmacèutic, etc., estan provocant un empobriment gradual de la població, que comportaran a deprimir encara més la demanda interna. “Són injustes socialment i generaran major desigualtat”, assegura la responsable d’Ocupació de CCOO PV.

Sense negar la bona dada del mes de desembre respecte a l’atur registrat, la UGT-PV, per la seua banda, denuncia que durant l’any 2013, el País Valencià ha seguit destruint ocupació neta, a pesar que hi haja qui pretén “fer-nos veure el final de la crisi, quan en realitat no s’ha produït cap canvi de tendència”. Una qüestió que es demostra en constatar que l’economia valenciana és incapaç de generar ocupació. En aquest mes el nombre de persones afiliades a la seguretat social ha augmentat en 7.869 persones, però si tenim en compte la dada de l’any anterior en el mes de desembre, al País Valencià hi ha 4.543 persones afiliades menys.

És més, l’evolució del mercat de treball mostra que, amb la reforma laboral aprovada pel Govern del PP, l’ocupació generada segons el registre, és més precària, amb un increment entre les contractacions a temps parcial i una caiguda notable de la contractació indefinida, un 24,50%, respecte al mes passat, la qual cosa deixa als treballadors i treballadores en una situació cada vegada més delicada.

Aquesta realitat es comprova en observar que durant desembre de les 110.927 contractacions solament 7.563 eren contractacions indefinides, un escàs 6,8%. És més, és simptomàtic que siga el sector serveis el que acapara el major nombre de contractes, un sector que com tots coneixem té en aquest mes de desembre un punt àlgid a causa de la campanya nadalenca; encara que en aquest sector descendisca la contractació indefinida. Una altra dada aclaridora és que solament 775 persones menors de 25 anys van subscriure un contracte fix, un 20% menys que fa un mes.

En aquest sentit, la UGT-PV considera que aquest no és el camí: la reforma laboral ha de derogar-se i les polítiques d’ocupació s’han de reorientar per a escapar de l’actual situació conjuntural i estacional que suposa que solament l’activitat de determinats sectors, en aquest cas, la campanya nadalenca i l’agrícola poden generar ocupació amb un alt grau de temporalitat i baixos salaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa