Diari La Veu del País Valencià
Rehabilitació d’habitatges per a destinar-los al lloguer jove
RedactaVeu / València

L’actual crisi econòmica ha colpejat amb especial contundència els joves valencians, sent els principals perjudicats per a poder accedir a un treball i a un habitatge. L’altíssima taxa de desocupació juvenil, les dificultats per a trobar una ocupació estable i ben remunerada, així com el tancament del finançament bancari, són algunes de les principals barreres que dificulten l’accés dels joves a la compra d’habitatges o a un lloguer assequible. Aquesta situació ha propiciat que més de la meitat dels joves d’entre 18 i 34 anys seguisca vivint en el domicili familiar i que la taxa d’emancipació juvenil haja arribat, en 2013, a un nou mínim històric. Dades que confirmen la falta de polítiques públiques d’habitatge i d’ajuda a les persones joves.

Davant d’aquesta situació, es fa més necessari que mai que el govern municipal, presidit per Rita Barberà, engegue plans i mesures eficaces de suport a la joventut, com la promoció d’habitatges socials en lloguer.

En aquest sentit, Joves Socialistes de València ha reclamat “avançar d’una manera decidida en la rehabilitació d’habitatges i edificis”, amb l’objectiu de recuperar les seues condicions d’habitabilitat i oferir un “lloguer econòmic a les persones en risc d’exclusió social” i als joves amb “dificultats d’accés a l’habitatge”. Per a açò, han emplaçat les administracions públiques a col·laborar i a treballar en els mecanismes de gestió oportuns, juntament amb els propietaris dels immobles.

Prop de 60.000 pisos buits

Joves Socialistes ha recordat que a la ciutat de València existeixen prop de 60.000 pisos buits i uns 92.000 habitatges amb més de 50 anys que haurien de rehabilitar-se, i es situen gran part al districte de Ciutat Vella. Des de l’organització juvenil han “carregat” contra la política urbanística del govern municipal del PP, qualificant-la com “absolutament desastrosa”, perquè mentre que la ciutat ha crescut cap als afores per a crear nous barris “a costa de destruir l’horta”, el centre històric ha anat perdent població i els edificis s’han anat deteriorant davant “la falta d’inversions públiques i privades” per a la seua rehabilitació i el “rotund fracàs” de la gestió urbanística municipal. Com l’Ajuntament manté “paralitzats” la majoria dels projectes de rehabilitació d’habitatges en el centre de la ciutat, el resultat ha sigut una “enorme quantitat de pisos buits, abandonats i en risc de ruïna, els enderrocaments indiscriminats de finques i l’augment dels solars”. Per açò, l’organització socialista aposta per “rehabilitar i recuperar els immobles existents enfront de la construcció de nous pisos”.

D’altra banda, l’agrupació local de Joves Socialistes ha defensat l’execució d’un pla integral de rehabilitació d’edificis a Ciutat Vella per a “impulsar l’economia i la creació d’ocupació”, així com per a “millorar la imatge urbana” del casc antic i especialment d’algunes zones com El Carme, el barri amb major xifra d’habitatges deteriorats. La “desídia i la nefasta gestió urbanística” de l’Ajuntament està fent que proliferen cada vegada més els edificis apuntalats i coberts per malles protectores per a evitar la caiguda de rebles de les façanes, cosa que “enlletgeix el centre històric i dóna molt mala imatge als turistes que el visiten”.

Finalment, l’organització juvenil ha recriminat que l’adjudicació d’habitatges socials en lloguer per part de la Generalitat Valenciana també “ha caigut en picat des que va començar la crisi” per la manca d’inversions en la construcció d’habitatges de protecció pública, precisament quan “més es necessiten aquestes polítiques socials”.

Comparteix

Icona de pantalla completa