Diari La Veu del País Valencià
Blasco ja compta les hores per asseure’s a la banqueta dels acusats
Europa Press / València

Rafael Blasco, acusat dels delictes de frau de subvencions, prevaricació, suborn, tràfic d’influències, malversació de cabals i falsedat documental, s’asseurà en la banqueta al costat d’altres huit processats: l’empresari, actualment a la presó, Augusto César Tauroni; el qui fóra sotssecretari de la Conselleria de Solidaritat, Alexandre Català; l’exdirector general, Josep María Felip; l’excap del servei de Cooperació, Marc Llinares; l’excap de gabinet de Blasco, Xavier Llopis; l’exsecretària de Cooperació, Tina Sanjuán; el president de la Fundació Cyes, Marcial López; i una treballadora d’aquesta fundació, Josefa Cervera Tomàs.

El judici per aquest procediment –en el qual s’investiga la concessió d’1,8 milions d’euros a la Fundació Cyes per a projectes a Nicaragua, on solament en van arribar 43.000– arrancarà el dimarts 7 de gener, a les 9.30 hores, amb dos dies de qüestions prèvies, i es preveu que dure dos mesos, fins a l’11 de març. En els dos primers dies –7 i 8–, les diferents parts de la causa –Fiscalia, resta d’acusacions i defenses– al·legaran el que estimen oportú i després el tribunal s’encarregarà de resoldre, si és que ha de fer-ho, o es pronunciarà ja en la sentència.

El dia 9 s’ha reservat per a la compareixença de Rafael Blasco, qui va estar declarant durant nou hores el passat 18 d’octubre de 2012, dia en què va ser citat davant la magistrada instructora del cas, Pía Calderón. Durant l’interrogatori, va defensar que els expedients signats amb ONGs eren “legals” i que van ser revisats “per totes les instàncies”. Així mateix, va negar tenir cap tipus de sobrenom en ser preguntat per aquesta qüestió, ja que, segons arreplega un informe policial, persones imputades en la causa l’anomenaven ‘Roger Rabbit’, ‘Conill’ o ‘Conejo’.

Per a l’endemà, el 10 de gener, està citat davant el tribunal, que estarà presidit per Pilar de l’Oliva, l’empresari, actualment a la presó, Augusto César Tauroni. Tant per a Blasco com per a Tauroni el tribunal ha reservat un dia sencer, mentre que la resta d’imputats estan agrupats per dies en la segona setmana del judici.

Així, el dia 14 de gener estan citats Marc Llinares i Tina Sanjuán; el dia 16, Josep Maria Felip i Alexandre Català; mentre que el dia 17 hauran d’acudir al tribunal valencià Xavier Llopis, Marcial López, i Josefa Cervera Tomàs. La resta de dies estan citats desenes de testimonis i perits.

La Fiscalia Anticorrupció de València sol·licita provisionalment fins a 14 anys de presó i 33 d’inhabilitació per a Rafael Blasco, qui va ser diputat ‘popular’ en Les Corts, per un presumpte delicte continuat de malversació de cabals públics, prevaricació, tràfic d’influències i com a inductor del delicte de falsificació documental.

Per la seua banda, la Generalitat Valenciana, personada com a acusació particular, reclama fins a onze anys i mig de presó per a l’exconseller, mentre que el PSPV en demana 15. Per a la resta d’acusats, la petició de Fiscalia oscil·la entre els quatre i els 13 anys, mentre que les altres acusacions reclamen entre quatre anys i mig i onze de presó.

La causa

L’origen del cas es remunta a octubre de 2010, quan la Fiscalia de València va obrir diligències per a determinar si existia algun tipus de delicte en les subvencions atorgades per la Conselleria a Fundació Cyes per al desenvolupament de projectes de cooperació a Nicaragua.

Al maig de 2011, el procediment va arribar al jutjat d’Instrucció número 21 de València, que va obrir una recerca per suposats delictes de malversació de cabals públics, frau de subvenció, blanqueig de capitals, suborn i falsedat documental. La magistrada, en apreciar indicis de delicte en una persona aforada, Rafael Blasco, va remetre la causa al TSJ valencià, que es va declarar competent per a seguir amb la recerca al setembre de 2012.

La causa es va dividir en dues peces: la primera, en la qual s’investiguen presumptes irregularitats en les ajudes concedides per la Conselleria a la Fundació Cyes; i la segona –actualment en ‘stand by’ fins que se celebre el judici per la primera–, que investiga el suposat desviament de subvencions en favor d’una trama entre 2009 i 2011.

El passat 3 de setembre de 2013, la jutgessa instructora va declarar l’obertura de judici oral contra Blasco i els altres huit acusats, i en aquest mateix acte va arribar a la conclusió indiciària que per resolucions del conseller d’Immigració de juliol i agost de 2008 es van aprovar a la Fundació Cyes cinc projectes en l’àmbit de la cooperació –pels quals va obtenir 1.827.840 euros corresponents a projectes per 2.284.800 euros– que no van haver de ser concedits en incomplir-se els requisits “imprescindibles” com la falta de concurrència en xarxa amb entitat domiciliada a la comunitat i no estar acreditada l’experiència prèvia.

Comparteix

Icona de pantalla completa