Diari La Veu del País Valencià
Nova ràdio en català a Mallorca
RNA / Mallorca

Aquesta setmana Ona Mediterrània ha començat les emissions regulars. Es tracta d’una nova ràdio mallorquina, associativa, en català i autocentrada. Neix d’una iniciativa popular que volia cobrir el buit creat pel tancament d’Ona Mallorca, l’antiga ràdio pública del consell insular. Té una graella generalista com la de qualsevol altra emissora de ràdio i a la programació hi inclou l’Estira la llengua!, de Ràdio Nacional d’Andorra.

Al final del 2011, el Consell de Mallorca decideix tancar els seus mitjans de comunicació: la ràdio Ona Mallorca i Mallorca TV. El motiu, econòmic. Això deixa un buit molt important a l’illa, ja que eren uns mitjans íntegrament en català, amb uns continguts molt de proximitat, i amb molta fidelitat dels espectadors. Aquest tancament va motivar l’Obra Cultural Balear i l’Associació Voltor, dedicada a la promoció dels mitjans de comunicació en català, a emprendre un projecte que omplís aquest buit, amb Tomeu Martí al capdavant.

Martí ha explicat al programa ‘Estira la llengua!,’ de Ràdio Nacional d’Andorra, que la idea inicial era crear una societat d’accionistes amb un bon pressupost a darrere per fer una bona arrancada. Finalment hi va haver un canvi de plantejament: “Ens pareixia molt més important, no tant garantir una sortida molt potent, com la continuïtat de la mateixa ràdio i analitzant-ho vam veure que era molt més útil i eficient i molt més honest plantejar-ho des d’un punt de vista associatiu”. Així, neix l’Associació Ona Mediterrània, en què tothom que ho vulga pot fer-se’n soci, pagant una quota anual de 50 euros. Això es pot fer al web d’Ona Mediterrània. Martí considera que aquesta “és la millor manera de fer aquesta ràdio, per un costat oberta i participativa i, per l’altre, sòlida i forta”, amb l’objectiu d’anar creixent i consolidar-se.

Crear pràcticament des de zero una emissora de ràdio no és fàcil, però el director de l’emissora ha explicat que “el gran motor de tot aquest procés ha estat la il·lusió de tota la gent que s’hi ha implicat” i que han trobat “complicitats a tots nivells”: l’Obra Cultural Balear ha cedit un espai al centre cultural Can Alcover, a Palma, per construir-hi els estudis, i algunes empreses tècniques els han cedit material gratuïtament o a bon preu i disposen del suport de molts professionals que “per desgràcia” no tenen feina.

Amb tot, ara fa un any van començar les emissions musicals en proves tant per Internet com pel 98 FM i el 23 de desembre van començar els programes en proves amb el magazine ‘Bon Nadal i bon any’, conduït pel músic Pep Suasi. Martí considera que van tenir “bastants dificultats tècniques i el so, en alguns moments, fallava” però d’altra banda, es mostra convençut que “la resposta ha estat realment molt bona”. En un dels programes van sortejar entrades pels últims concerts d’Antònia Font i el director d’Ona Mediterrània és molt gràfic: “va ser un èxit espectacular, les nostres línies telefòniques no donaven l’abast per rebre totes les trucades”.

La graella

I després d’aquestes proves, aquest dimarts 7 de gener han començat les emissions regulars, amb 21 programes de ràdio, combinant la producció pròpia i l’aliena, a través de la Xarxa. Tomeu Martí considera que és “un producte realment competitiu i professional, capaç de seduir una bona part de l’audiència de les illes Balears”. La informació, elaborada per un equip de dotze persones, hi té un pes molt important. El dia comença a les huit amb l’Informatiu ‘Dematí’. A dos quarts de nou arriba el magazine, també informatiu, ‘SUS Mallorca!’, conduït pel mateix Martí, que inclou una tertúlia i una entrevista diàries, a més de diverses seccions temàtiques i informacions d’agenda. A les deu arriba Pep Suasi amb ‘Això fa Pep!’, carregat d’entreteniment, concursos i entrevistes. A les dues i durant mitja hora, l’Informatiu ‘Migdia’.

Després d’una franja musical arriba l’actualitat esportiva amb ‘ONAsports’, de quatre a cinc. I a partir d’aquí, s’obre la franja de programes temàtics, que cada dia varia. I és en aquesta franja que Ona Mediterrània incorpora l’Estira la llengua!, de Ràdio Nacional d’Andorra, i altres programes de producció aliena. A les set, durant mitja hora, hi ha l’Informatiu ‘Vespre’. La programació acaba amb el que s’espera que siga un dels espais estrella de l’emissora, el retorn del programa ‘El crepuscle encén estels’, “un programa multipremiat i realment molt valorat que, incomprensiblement, va ser expulsat de la graella d’IB3”, explica Tomeu Martí. La nit la tanca Lluís Gavaldà amb ‘El Celobert’.

El cap de setmana, sobretot el dissabte, la programació és sobretot infantil i musical, a l’espera de saber si hi haurà retransmissions esportives dels equips locals. Tomeu Martí comenta que “dependrà de la capacitat econòmica, tècnica i professional”.

Així és com neix Ona Mediterrània, un projecte amb un inici modest però amb moltes pretensions i que vol connectar amb els mallorquins amb una programació feta a Mallorca i pensada per Mallorca, centrada dins del context catalanoparlant de més enllà de l’arxipèlag i amb una programació homologable a qualsevol ràdio generalista.

Comparteix

Icona de pantalla completa