Diari La Veu del País Valencià
Oriola pretén estalviar fins a un terç de la factura elèctrica
RedactaVeu / Oriola

El regidor de Patrimoni, Antonio Zapata, ha anunciat que a través de la contractació d’una empresa dedicada a la certificació energètica d’immobles segons la normativa vigent i l’ajuda concedida de fons europeus a través de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (Idae), l’Ajuntament podrà aconseguir un estalvi d’entre 200 i 300.000 euros anuals en la factura de la llum que abona pel subministrament dels edificis públics, que ara costa entre 800 i 900.000 euros anuals i el rebut més elevat és el del Palau de l’Aigua, d’uns 170.000 euros a l’any.

El treball de l’empresa de certificació que ha prestat el servei es va realitzar en el segon semestre de l’any passat. En una primera línia de treball, s’ha aconseguit optimitzar la potència contractada en cadascun dels edificis. Segons ha dit l’edil, es donen casos com que La Llotja tinga contractada el doble de la potència que necessita o que l’edifici de la Policia Local pague per la injecció d’una potència quatre vegades superior a l’òptima de l’immoble. Solament amb aquesta mesura, per exemple, al Palau de l’Aigua es podran estalviar 10.000 euros a l’any, però s’actuarà igualment per a ajustar el contracte a les seues necessitats reals en les instal·lacions de l’Escola d’Arts Aplicades o el Pavelló Bernardo Ruiz. L’objectiu és doble: “La contenció de la despesa i el compromís mediambiental”.

En una segona línia de treball, una altra empresa està realitzant, sense cost algun per a l’Ajuntament des de novembre, la inspecció general de les instal·lacions i maquinària del Palau de l’Aigua per redactar un informe en el qual propose noves mesures de millora i estalvi del consum elèctric.

També al desembre se li va concedir a Oriola una subvenció europea per a l’estudi i diagnòstic de 10 edificacions municipals, l’import de les quals està per concretar a l’espera de la seua inspecció.

Zapata ha recordat que totes aquestes mesures de Patrimoni són complementàries a l’adjudicació per part de la Regidoria d’Infraestructures d’una auditoria energètica del terme municipal, exclosos els edificis públics, que es va adjudicar al setembre i està elaborant-se durant un període de sis mesos. L’enllumenat públic suposa una factura de 4,5 milions d’euros anuals. Solament el viari costa -ha recordat Zapata- 2,6 milions; el de la Costa, 375.000 euro; la reposició, 115.000 euros i en petites inversions es paguen altres 90.00 euros més.

Comparteix

Icona de pantalla completa