Diari La Veu del País Valencià
La Universitat de València edita un vídeo que explica de manera senzilla el ʹBosó de Higgsʹ
Europa Press / València

Es tracta d’un treball de divulgació científica sobre el Bosó de Higgs, fet per Javier Díez sota la direcció científica del catedràtic d’Astronomia i director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, Vicent J. Martínez. El vídeo ha comptat amb l’assessorament de científics de l’IFIC i de la Universitat, i ha estat creat per al portal de divulgació www.conec.es.

En este sentit, ha destacat que el major laboratori de física de partícules del món, el CERN, va anunciar el juliol de 2012 que dues col·laboracions internacionals de milers de físics (entre els quals hi ha molts espanyols) havien descobert un bosó, que podria ser la partícula mediadora del camp de Higgs. “És un descobriment de gran importància per a la Física” perquè sense el Bosó de Higgs, “cap partícula tindria massa, no hi haurien àtoms, ni molècules, ni planetes, ni estrelles, i òbviament tampoc éssers vius”.

Este treball explica que s’introdueixen les quatre forces fonamentals de la naturalesa i el concepte de camp en física per entendre les interaccions que estes forces produeixen i la importància de les partícules mediadores de les diferents interaccions.

>
CONEC especial Bosón de Higgs

A més, el vídeo repassa les idees i les contribucions de molts científics que han portat a este descobriment i explica quin és el paper del camp de Higgs en la naturalesa. Finalment, il·lustra el procediment que el Gran Accelerador d’Hadrons (LHC) del CERN ha utilitzat per a descobrir la que probablement siga la partícula més buscada de la història, el famós Bosó de Higgs.

El treball ha estat presentat a l’Institut de Física Corpuscular de la Universitat de València (IFIC), centre mixt d’esta institució acadèmica i el CSIC, que participa en el projecte ATLAS, un dels dos experiments del ʹgran col·lisionador de partículesʹ, ubicat al laboratori suís.

Comparteix

Icona de pantalla completa