Diari La Veu del País Valencià
Finestrat celebra el Mercat Gastronòmic i Tradicional
El casc històric de Finestrat acull aquest cap de setmana, 2 i 3 d’abril, la celebració del Mercat Gastronòmic i Tradicional, una alternativa comercial, turística i d’oci per a tota la família. Organitzat per l’Ajuntament de Finestrat, en col·laboració amb l’Associació de Dons de Finestrat i l’empresa local Íbero, hui s’ha presentat en roda de premsa per part de l’edil de Cultura, María Llorca, la presidenta de l’Associació, Gemma Llinares i Vicente Atienza, artesà i empresari local (Íbero).

Des del carrer Fonteta fins al carrer Forn *Baix els carrers del casc històric acolliran més de 50 llocs de productes naturals, ecològics i articles elaborats a mà. Entre tots ells, el principal reclam serà el variat programa d’animació que s’ha confeccionat pensant, sobretot, en els més xicotets i la cuina més tradicional. “Hem volgut recuperar l’esperit de la jornada gastronòmica “Sabors de Finestrat” que amb tant èxit celebrem el passat mes d’octubre”, va indicar l’edil. “Per açò, expliquem una vegada més amb l’Associació de Dons per a celebrar els tallers d’elaboració i degustació de receptes típiques de la nostra cuina. Tot açò ho enriquim amb una àmplia selecció de llocs d’artesania de qualitat, demostració d’oficis i un programa d’actes que omplirà d’oci i diversió aquest cap de setmana a Finestrat”.

Elaboració de receptes tradicionals
La presidenta de l’Associació de Dons de Finestrat, Gemma Llinares, va explicar que en la Plaça del Poble realitzaran “una xicoteta mostra gastronòmica amb les receptes típiques que s’han elaborat tradicionalment en les cuines de les nostres cases. El dissabte i diumenge al matí es podrà degustar coca girà i sobrassades artesanes. Quant als arrossos, el dissabte cuinarem la paella més típica de Finestrat, elaborada amb pollastre i cigrons i el diumenge, arròs amb fessols i naps. Les vesprades es reservaran per als dolços i la mistela.”

Totes les persones interessades podran seguir les explicacions de cada recepta amb un speaker que, en viu, detallarà pas a pas la seua elaboració. També es podran portar a casa la recepta doncs s’han preparat per a l’ocasió. Quant a la degustació, “es posarà a la disposició dels visitants per un preu molt popular a benefici de l’Associació.” No faltaran en el Mercat els bunyols, l’arrop i tallaetes i altres varietats culinàries.

Llocs de venda i demostració d’antics oficis
La proposta gastronòmica del Mercat s’enriqueix amb prop de 50 llocs de venda d’articles naturals i artesanals, a més de llocs dirigits específicament a la demostració d’oficis antics. “Allí els visitants podran veure la fabricació d’esquellots, la recollida de resines dels pins per a fabricar aiguarràs, l’ofici del suro, l’elaboració d’articles en fusta d’olivera, entre uns altres”. També hi haurà alfarers, picapedrers, esparters i llocs d’alimentació artesana amb formatges, embotits, anxoves, conserves, xocolates, melmelada, garrapinyades…etc. No faltaran els llocs de tèxtil, ganxet, cuir… “En definitiva, una àmplia mostra del món de l’artesania i sempre cercant la millor qualitat”, va indicar Vicente Atienza.

L’essència de la cultura valenciana també estarà present amb un xicotet espai on es recrearà el Museu Etnològic de Finestrat “en el qual mostrarem, sobretot als més joves, com eren les antigues cases d’labranza,”. D’aquesta manera també es dóna a conèixer el Museu Etnològic i Arqueològic, situat en el Parc La Font de Carré.

Programa d’animació per a tota la família
Un altre plat estavella del Mercat és el seu programa d’animació per a tota la família amb espectacle de titelles, cercaviles musicals, muixaranga, actuacions d’humor, tallers participatius de terrisseria per a xiquets/es, taules de jocs infantils, una granja-escola en el carrer Forn Baix i passeig en rucs. “Vénen dos grups de músics i actors, Sol Redó i El Ball de Sant Vito, que animaran les dues jornades. També tindrem diversos personatges còmics pels carrers del casc històric i espectacles molt cridaners com l’exhibició de tir i arrossegament en el Parc La Font de Carré o la torre humana (muixaranga) que construiran en la Plaça del Poble”, va explicar Atienza.

El programa es pot consultar al detall en la pàgina web municipal i en les pàgines institucionals de facebook i twitter, a més d’haver-se distribuït en paper per localitat i comarca.

En els carrers del Mercat també estarà present la Comissió de Festes amb una barra popular. A tots ells va agrair la seua implicació l’edil de Cultura, María Llorca, així com a Vicente Atienza (Íbero) “per aportar la seua experiència en l’organització d’aquesta iniciativa” i a l’Associació de Dons “perquè a més de donar el toc culinari han posat tot el seu temps, creativitat i afecte en la confecció de les banderetes que engalanaran el nostre poble aquest cap de setmana”.

Finalment, l’edil va informar de la disponibilitat del pàrquing municipal, gratuït “i amb accés directe als principals carrers on estarà el nostre Mercat” i va convidar a la població de Finestrat i de tota la comarca a aprofitar els últims dies de vacances de Setmana Santa “per a venir a descobrir l’encant del nostre casc històric amb una excusa perfecta que és gaudir de l’autèntic, l’artesanal, l’autòcton i de les activitats que hem programat per a tota la família”.

Comparteix

Icona de pantalla completa