Diari La Veu del País Valencià
El Mercat de Finestrat acaba amb una muixaranga
El “Mercat Gastronòmic i Tradicional” de Finestrat va acabar ahir amb una massiva assistència de públic de la localitat i de tota la comarca que va omplir els carrers del casc històric durant tota la jornada. Entre les 12:00 i les 15:00 hores multitud de visitants van assistir al variat programa d’actes que va començar amb una exhibició de tir i arrossegament en el Parc Font de Carré. Allí, els assistents van poder veure la representació d’una antiga competició en la qual guanyava l’amo de l’animal que més pes arrossegara, respectant una sèrie de parades i arrencades, o bé dues bèsties tirant simultàniament en la direcció contrària. Aquesta exhibició, realitzada per un grup valencià d’Alberic, va comptar amb la participació de nombrós públic.

Després, en la Plaça del Poble, va tenir lloc un dels moments més especials del Mercat amb la “muixaranga”, és a dir, la construcció de torres humanes en la qual van participar més de 25 joves de la “Muixaranga d’Alacant”. Seguidament, a les portes de l’Associació de Dones, es va cuinar en directe i amb les explicacions d’un locutor, una de les receptes més típiques de la gastronomia de Finestrat: arròs amb fesols i naps, de la qual van repartir centenars de degustacions, a preus populars, entre tots els visitants.

Dins del programa d’actes va tenir una especial acollida les activitats dirigides als més xicotets com el taller infantil per a fer figures en fang, el taller de pintura de màscares, els passejos en ruc, les titelles, la granja-escola o l’àrea de jocs infantils de fusta. També va anar molt bé rebut l’espai de la Plaça de l’Ajuntament amb la recreació d’una antiga casa de llaurança a partir de col·leccions del Museu Etnològic de Finestrat i la possibilitat de realitzar-se un retrat de principis del segle XX. No va faltar l’animació de carrer amb la música tradicional valenciana dels grups Sol Redó i Ball de Sant Vito, la demostració d’antics oficis (picapedrers, esquellots, esquiladors de llana…) i els divertits espectacles de “La família Sangonera”, “El xiquet Froilán” o Louis Li Grant.
L’alcalde de Finestrat, Juan Francisco Pérez, va manifestar la seua satisfacció per l’excel·lent acolliment que ha tingut el “Mercat Gastronòmic i Tradicional”. “Hem aconseguit l’objectiu marcat: canviar de registre medieval i apostar per un Mercat vinculat a les nostres arrels, a l’artesania, als antics oficis i, sobretot, a la nostra gastronomia més tradicional. També hem apostat per oferir múltiples activitats que conviden a participar a tots els públics, sobretot als xiquets. I açò ha motivat un gran volum de visites al llarg de tot el cap de setmana al nostre casc històric”. Organitzat des de l’Ajuntament de Finestrat, el “Mercat” ha comptat amb diverses entitats col·laboradores a les quals l’alcalde va mostrar públicament la seua gratitud. “Estem molt agraïts a l’Associació de Dones de Finestrat perquè han fet una excepcional labor en traure al carrer els fogons i mostrar el nostre llegat gastronòmic més popular; a Vicente Atienza “Íbero”, artesà local que ens ha portat una magnífica selecció de llocs de qualitat; i a la Comissió de Festes per la seua implicació en tots aquests esdeveniments locals”.
Amb aquest esdeveniment es va posar el fermall final a la Setmana Santa des del punt de vista turístic i vacacional per a nombroses regions. I la mitjana d’ocupació registrada al llarg d’aquestes dues últimes setmanes en els establiments de la Cala ha sigut propera al 90%. Sobre aquest tema l’alcalde i titular de l’àrea de Turisme, Juan Francisco Pérez, va valorar aquestes dades “doncs ens conviden a afrontar de manera molt optimista la temporada alta de l’estiu. En plena Setmana Santa vivim jornades espectaculars de públic en la nostra platja, amb un esplèndid clima i tots els serveis a la disposició dels nostres visitants”. La procedència dels turistes que van escollir Finestrat per a passar les seues vacances de Setmana Santa van ser principalment madrilenys, valencians i bascos. I pel que fa a públic internacional, britànics i francesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa