Diari La Veu del País Valencià
Finestrat se sumeix al Dia Mundial del Pàrkinson
Des de la Regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Finestrat, avui 11 d’abril, ens vam sumar a la commemoració del Dia Mundial del Pàrkinson. El pàrkinson és una malaltia molt desconeguda per a la societat al voltant de la qual existeixen multitud de falsos estereotips dels quals destaquen dos: l’edat d’aparició i el tremolor com a símptoma característic. La major part de les persones afectades tenen més de 65 anys, però no és exclusiva de les persones majors. Segons estimacions de la Federació Espanyola de Pàrkinson una de cada 5 persones afectades, és menor de 50 anys. D’altra banda, el pàrkinson és molt més que el tremolor, en la malaltia intervenen un ampli ventall de símptomes tals com l’apatia, la lentitud de pensaments i de moviments o la depressió, entre uns altres. De fet, molts d’ells provoquen més invalidesa que el tremolor en repòs com per exemple la rigidesa, l’absència d’expressió facial o els problemes d’equilibri (principal causa de les caigudes).
Avui és el #DíadeMuchasPersonas: afectats, familiars, voluntaris, terapeutes, investigadores… avui és el dia de visibilitzar aquesta malaltia i bandejar els estereotips que giren sobre ella. Més informació en: http://bit.ly/1oqali6

La falta de coneixement sovint condueix a l’estigma i aquest pot arribar a provocar l’aïllament social de les persones afectades. En ocasions, símptomes com la rigidesa muscular o la inestabilitat postural s’interpreten com a embriaguesa i l’apatia o inexpresivitat facial, amb la falta d’interès. Tot açò provoca que, tant ells com els seus familiars, hagen de fer front a dificultats derivades de la incomprensió social. Un major coneixement de la malaltia conduiria a comprendre-la millor i, per tant, esborrar aquest estigma.

Per a lluitar contra aquest desconeixement i les seues conseqüències per a les persones que conviuen amb la malaltia, la FEP i les associacions de pàrkinson de tota Espanya desenvolupen campanyes de sensibilització amb el principal objectiu de donar-la a conèixer i donar visibilitat a les més de 160.000 famílies afectades.

Comparteix

Icona de pantalla completa