Diari La Veu del País Valencià
L’Alcalde de Finestrat demana col·laboració per a canalitzar el barranc de la cala
L’alcalde de Finestrat, Juan Francisco Pérez Llorca; el primer tinent d’alcalde, Víctor Darío Llinares; i el cap de la Policia Local, Agustín Rubio, han comparegut aquest matí per a parlar sobre les intenses pluges d’aquest cap de setmana i el problema del barranc de la Cala de Finestrat.

L’alcalde va començar recordant que des que es va decretar l’alerta per part del Centre d’emergències de la Generalitat Valenciana es va engegar a Finestrat el Pla d’Emergències Local. En aqueix protocol es va incloure la prohibició d’aparcar en tot el frontal de la Cala així com en l’aparcament en l’avinguda Marina Baixa “on existeix una zona de càrrega i descàrrega” a més d’un control policial continu que encara segueix en marxa.

“Vull ressaltar que des que ha començat el temporal fins al matí d’avui, almenys en 5 o 6 ocasions s’ha hagut de tancar al tràfic del carrer perquè havia eixit l’avinguda d’aigua”, va explicar el primer edil. Així, va ressaltar que “no podem estar constantment posant tots els mitjans de la policia local sol en un tram de carrer per a tallar perquè al final el municipi requereix altres serveis en matèria de seguretat que per si solos no podem prestar. Per tant requerim una solució al problema”.

Juan Francisco Pérez va explicar que “va haver-hi una primera avinguda el dissabte al matí que va ser la que va ocasionar la defunció d’una persona. Després de veure els informes tècnics i policials, tot apunta al fet que va ser per una imprudència de l’home que no va respectar la senyalització de prohibit aparcar ni la senyalització a l’hora de creuar, a més dels avisos tant de veïns com de Policia Local”.

En aquest punt, l’alcalde va voler fer arribar a la família del mort nostre “més sentit condol” i va aprofitar per a “agrair als policies locals del municipi l’intent per salvar la vida d’aquesta persona, posant en risc la seua pròpia integritat física però desgraciadament no es va poder fer gens per salvar aqueixa vida. Però si destacar aqueix esforç que va fer la policia”.

“Com a alcalde vull mostrar la preocupació que tenim tots els habitants de Finestrat cada vegada que tenim una tempesta o pluja posat que en La Cala sempre es produeix una avinguda d’aigua que posa en risc la integritat dels veïns del municipi”, va indicar.

L’alcalde va argumentar que la solució “únicament passa per canalitzar les aigües i que no tornen a passar per la superfície de l’avinguda de la Marina Baixa fins a la desembocadura del barranc. Per tant, la qual cosa volem és canalitzar subterràniament aqueixes aigües, l’única solució possible per a acabar amb aquest problema”.

El primer edil va apuntar que “no és un problema municipal, sinó supramunicipal i requereix de la col·laboració de totes les administracions. Es necessita “una solució difícil tant tècnica com econòmicament”. “En un municipi com el nostre, de 6.500 habitants, no tenim els mitjans tècnics necessaris ni els econòmics per a poder dur a terme per si sols aquesta obra tan important”.

Juan Francisco Pérez va explicar que “enguany hi ha hagut voluntat per part de la CHJ i hem aconseguit un acord sobre la base d’una proposta que havia fet l’Ajuntament de canalització. S’està treballant en açò però en aquest tipus d’obres és necessària la implicació d’altres administracions pel que vull demanar que s’acceleren els tràmits al màxim”.

Per a açò, “a més de tenir el ok de la CHJ necessitem també l’autorització d’abocament de les Conselleries corresponents, tant de la Direcció general d’Aigua (Conselleria d’Agricultura), la Conselleria de Territori o el Ministeri de Medi ambient a través de la Direcció general de Costas. En definitiva, una sèrie d’administracions que al meu entendre han d’implicar-se una mica més a solucionar aquest problema i ser un actor principal per a fer aqueixes obres”.

Quant al procés per a poder dur a terme l’obra, el primer edil va indicar que “al marge d’aconseguir aquestes autoritzacions per a poder fer les obres, que comptabilitzem que puguen tenir un cost d’entre 2 i 2,5 milions d’euros, entendran que aquest Ajuntament no pot per si solament sufragar aqueixa inversió, per la qual cosa necessitem de la col·laboració econòmica d’altres administracions”.

Va recordar que aquest cas està arreplegat en el Pla de Defensa contra les Avingudes, aprovat pel Ministeri de Medi ambient, per la qual cosa “volem demanar també a aquest i a la Generalitat Valenciana aportacions econòmiques per a solucionar una obra que és urgent i d’emergència. No podem estar en un sinvivir tots els ciutadans de Finestrat cada vegada que tenim una pluja de certa importància”.

A més, “no podem estar destinant solament els mitjans materials municipals, com la Policia Local, per a poder controlar si un veí o no creua el carrer quan està l’avinguda d’aigua en marxa. Ací l’única solució possible és que aqueixa aigua vaja soterrada. Però evidentment requerim i necessitem una actuació d’emergència per part del Govern d’Espanya i la Generalitat valenciana amb la col·laboració de l’Ajuntament per a acabar amb aquest problema”.

Juan Francisco Pérez va recordar que “fa uns anys va haver-hi un problema però aquesta vegada s’ha produït en ple carrer, en l’avinguda Marina Baixa, per açò insistisc que si no s’adopten mesures immediates per part de totes les administracions podem veure’ns amb un altre cas similar. Crec que 2 milions o 2,5 milions d’euros és una xifra molt barata si podem salvar la vida de les persones”. Per a concloure va afirmar que “la millor mesura preventiva que podem adoptar és solucionar el problema”, va afegir.

L’alcalde va insistir que “hem trobat voluntat parteix de les altres administracions; fins i tot enguany hem tingut contacte amb elles però evidentment els fets demostren que hem de córrer més i que les administracions, més enllà que presten les autoritzacions, que estic segur que ho faran, s’han d’involucrar molt més en el problema i ens han d’ajudar a solucionar-ho d’una vegada per sempre”.

“L’ajuntament està disposat a col·laborar econòmicament en tot el que puga, però necessitem la col·laboració de totes les administracions per a solucionar-ho”, va acabar el primer edil.

Comparteix

Icona de pantalla completa