Diari La Veu del País Valencià
Finestrat, primer model de destinació turística intel·ligent
L’alcalde de Finestrat, Juan Francisco Pérez Llorca, i la directora general de Turisme de la Generalitat Valenciana, Raquel Huete, han presentat aquest matí els resultats del projecte pilot Lean Destination, una metodologia de gestió orientada a convertir Finestrat en el primer model de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) de la Comunitat Valenciana.

En la presentació els va acompanyar José Manuel Sánchez, consultor del projecte DTI que ha estat desenvolupat des de l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur).

També van assistir a aquest acte el director del Invat·tur, Francisco Juan i el coordinador de projectes en aquest organisme, David Giner.

Amb aquest Pla Estratègic s’ha definit la localitat de Finestrat com a destinació natural sostenible amb una oferta diversificada en 5 línies fonamentals: cala, bulevard comercial, casc històric, residencial turístic i entorn natural de la muntanya del Puig Campana. “Volem ser destinació turística intel·ligent amb actuacions palpables per a la societat, ja que encara que estiguin emmarcades dins de la branca turística tenen una repercussió molt positiva sobre tots els ciutadans de la localitat”, va explicar l’alcalde, Juan Francisco Pérez.
La gestió intel·ligent implica utilitzar la tecnologia de manera particular a cada àrea per conèixer millor els usuaris, saber on estan i com estan usant els espais urbans i naturals de Finestrat.
L’alcalde va anunciar la inversió en connectivitat en la cala amb l’engegada de zona wifi “perquè els banyistes tinguin accés directe a Internet des de la platja”. En el Bulevard comercial, on es calcula una visita anual de 4’5 milions de persones, està previst desenvolupar una infraestructura de telecomunicacions per accedir a les dades que generin els visitants. “Ja estem en contacte amb empreses molt potents per gestionar aquesta acció. Això genera benefici econòmic a les empreses i, a l’administració ens aporta una potent eina de gestió per prendre decisions en matèria de circulació, seguretat, párking, accessos, etc”, va explicar l’alcalde.
El Pla estratègic de Finestrat com DTI inclou la creació de l’Àrea de Rehabilitació Integral per reconvertir habitatges del casc antic tradicional en allotjament turístic reglat mitjançant incentius fiscals i certificacions de qualitat.
Finalment, aprofitaran el potencial del Puig Campana per implantar activitats esportives de muntanya d’ús turístic. En la part de connectivitat a la muntanya “anem a gestionar de manera intel·ligent el nostre entorn natural amb un projecte que ens oferirà informació en temps real sobre quants usuaris visiten el Puig Campana i quin ús li donen. És una manera d’augmentar la seguretat, la sostenibilitat i l’orientació de les persones que visiten el nostre entorn”.
L’alcalde va posar en valor l’equip de treball que, des del mes de setembre, ha traçat les línies mestres d’aquest Pla estratègic. “Estic molt orgullós dels tècnics municipals que s’han bolcat en aquest projecte. A tots ells agraeixo la seva implicació i, sobretot, estar convençuts del que estem fent”. Per materialitzar aquesta estratègia el consistori crearà una oficina tècnica (smart office) encarregada de coordinar i fer el seguiment que es compleixen totes aquestes actuacions.“La seva comesa també serà agilitar els tràmits de qualsevol iniciativa empresarial en matèria turística que posi el seu focus a Finestrat”. En matèria pressupostària, l’alcalde va informar que existeix una consignació propera als 100.000 euros per emprendre aquest projecte. I va realitzar una crida a l’administració autonòmica per col·laborar econòmicament en la seva execució. “També hem contactat amb inversors privats que han mostrat interès per fer realitat aquestes actuacions”, va afirmar l’alcalde.
El consultor del projecte DTI a Finestrat, José Manuel Sánchez, va agrair la implicació de l’Ajuntament i va explicar que el Pla Director de Finestrat com DTI s’ha confeccionat sobre la base de la metodologia Lean, la qual cosa significa desenvolupar accions senzilles, avaluar-les, aprendre i actuar sobre la base d’aquests resultats. “Anem a saber què està passant, quin tipus de turista visita la platja o la muntanya, conèixer els hàbits dels visitants del Bulevard que es compten per milers cada cap de setmana. I tot això, té un impacte positiu sobre turistes, empreses i ciutadans”, va indicar.
Per la seva banda, la directora general de Turisme de la Generalitat Valenciana, Raquel Huete, va agrair el compromís de Finestrat i el seu govern a aplicar aquesta metodologia per convertir-se en el primer referent de destinació turística intel·ligent a nivell autonòmic. “Volem que la Comunitat Valenciana sigui la primera regió d’Espanya a certificar-se com a Destinació Turística Intel·ligent. Per això, Finestrat és el millor exemple de col·laboració entre institucions per arribar a ser DTI, destinacions accessibles, sostenibles, amb una gobernanza col·laborativa i on les empreses troben un valor afegit perquè disposen d’informació real dels usuaris”. El pla director de Finestrat servirà de guia a la resta de localitats de la Comunitat Valenciana que vulguin sumar-se a aquesta iniciativa.

Comparteix

Icona de pantalla completa