Diari La Veu del País Valencià
Compromís avança cap a unes primàries amb reserva de pluralitat
RedactaVeu / València

Laproposta de procediment que està ultimant la coalició utilitza com a base el document elaborat en els darrers mesos per la comissió tècnica de Compromís per a l’elaboració d’un reglament de primàries. En aquest sentit, s’estableixen dues eleccions específiques: una per elegir la capçalera de Compromís al Parlament Europeu i una altra per a triar la resta de la llista.

Les eleccions primàries seran obertes a tota la ciutadania, i podran participar militants, simpatitzants i qualsevol persona major de 16 anys veïna del País Valencià que haja declarat la seua voluntat de compartir els valors de la coalició Compromís. El reglament també estableix que els participants en el procés podran realitzar una aportació voluntària el dia de la votació adreçada a sufragar els costos que puguen generar les primàries i el de la campanya electoral.

Pel que fa al mode de votació, en la papereta per a la capçalera de la candidatura es posarà una X al costat del nom de la persona a elegir. En la papereta per a la resta de la candidatura, es posarà l’ordinal que es desitge que ocupe la persona candidata en els llocs de primàries obertes. En el recompte de vots de la llista s’assignarà a cada persona, segons l’ordinal que hi haja assignat, el valor de 1/n (n=lloc ordinal).

Així mateix, s’estableix una salvaguarda de paritat i pluralitat en què, si escau, s’utilitzarien els llocs 2, 4, 6 i 8 de la llista. D’aquesta manera, en la candidatura resultant de l’elecció no podria haver més de dos membres correlatius de la mateixa part integrant de la coalició. Igualment, en cada tram de 5, es garantirà que cap membre de la coalició supere el 66% dels llocs.

De la mateixa forma, si en la candidatura resultant no s’acomplira el que preveu la legislació vigent en matèria d’equilibri de sexes, s’ajustarà aquesta disfunció, utlitzant els llocs de salvaguarda i garantint la pluralitat (Adherits i Verds).

Segons aquesta proposta de reglament, les persones que vulguen optar al procés de primàries al Parlament Europeu per ocupar la capçalera de Compromís hauran de presentar avals en nombre equivalent al 5% de persones afiliades. De la mateixa manera, qui vulga optar al procés de primàries per formar part de la resta de la llista haurà de presentar avals en nombre equivalent al 3% d’afiliats.

Així mateix, l’executiva de Compromís ha aprovat la convocatòria per al pròxim 15 de febrer del Consell General de la coalició.

Comparteix

Icona de pantalla completa