Diari La Veu del País Valencià
El PSPV reclama 195 milions d’euros al govern de l’Estat
ACN / València

El líder dels socialistes valencians ha qualificat la situació econòmica del País Valencià com “d’absoluta emergència econòmica i financera” i ha advertit que si bé els 195,6 MEUR del fons de cooperació no solucionaran els greus problemes, serviran per anar tapant alguns dels grans forats comptables”. 



Puig ha anunciat que els socialistes valencians presentaran a Les Corts i al Congrés dels Diputats una proposició no de llei perquè el govern de l’Estat procedisca al “pagament immediat dels 200 milions que ens corresponen del Fons de Cooperació”. 



Aquest Fons de cooperació és un mecanisme del sistema de finançament econòmic recollit en l’article 24 de la llei que regula el sistema de finançament amb l’objectiu “d’equilibrar i harmonitzar el desenvolupament regional estimulant el creixement de la riquesa i la convergència regional en termes de renda”.

Segons la llei, els beneficiaris d’aquest fons són aquelles autonomies de règim comú amb un PIB per càpita inferior al 90% de la mitjana de les autonomies de règim comú en els darrers tres anys.

També es beneficien les que tinguen una densitat de població inferior al 50% de la densitat mitjana corresponents a les autonomies de règim comú i les que tenint un creixement de població inferior al 90% de la mitjana corresponent a les autonomies de règim comú tinguen una població per quilòmetre quadrat inferior a la xifra resultant de multiplicar per 1,25 la densitat mitjana de les comunitats autònomes de règim comú.

El PSPV ha explicat que aquest 2014 correspon liquidar l’anualitat corresponent a 2012, amb una dotació prevista als Pressupostos generals de l’Estat 1.719 MEUR, dels quals dos terços, 1.146 MEUR van a parar a primer subfons, al qual accedeixen totes les autonomies que compleixen algun dels tres requisits establerts, on entraria el País Valencià, amb 195,6 MEUR.

Segons els càlculs dels socialistes, el País Valencià ve patint durant els darrers anys un procés de deteriorament de la seua renda per habitant respecte a la mitjana,de manera
que en el trienni 2009-2012 queda per sota del llindar el 90%, amb un 89,75% de la mitjana. Així, el País Valencià se situa en 19.819 euros, per sota dels 19.873 euros establerts com a límit .

Comparteix

Icona de pantalla completa