Diari La Veu del País Valencià
El 89% de la despesa energètica del Servei d’Aigua d’Alcoi, en l’àmbit domèstic
RedactaVeu / Alcoi

L’estudi, que s’ha dut a terme en el Servei Municipal d’Aigües d’Alcoi en els últims mesos, ha calculat el “quant” i el “com” es consumeix l’aigua a la ciutat, així com l’energia embeguda en cada etapa del seu cicle urbà. Els resultats obtinguts permeten qualificar la gestió energètica del Servei com “molt eficient” i han servit per a identificar certes oportunitats d’optimització que seran analitzades i, si escau, implantades a la localitat.

Els treballs de ‘Optimització Conjunta de l’Ús de l’Aigua i l’Energia’ han sigut desenvolupat per un equip de tècnics d’Aqualia i investigadors de l’Institut Tecnològic de l’Aigua (ITA) de la Universitat Politècnica de València (UPV), en el marc del projecte IISIS que desenvolupa Aqualia, i amb el suport financer del CDTI -Ministeri d’Economia i Competitivitat-. Fruit dels estudis realitzats, els responsables qualifiquen la gestió energètica realitzada en el Servei Municipal d’Aigua d’Alcoi com “molt eficient”, i apunten a dues raons bàsiques: una, l’estratègica situació de les fonts de subministrament d’aigua; i dos, la favorable gestió duta a terme per Aqualia, l’empresa concessionària del servei.

Altres de les conclusions que llança la recerca són que la major part (el 89%) del consum energètic associat a l’aigua es concentra en el seu escalfament a les llars per a diversos usos d’higiene personal dels ciutadans d’Alcoi.

Finalment, l’estudi identifica un conjunt d’actuacions per a l’optimització energètica. Tal com destaca el professor Enrique Cabrera, catedràtic en ITA i responsable de l’estudi, “es contemplen bàsicament tres mesures: la reducció de fugides de la xarxa, la modificació del funcionament d’alguns grups de pressió i, finalment, la instal·lació de microturbines per a recuperar els sobrants d’energia gravitatòria”.

L’estudi és el primer d’aquestes característiques que es desenvolupa a l’Estat espanyol i integra la ciutat d’Alcoi en el grup de ‘Ciutats Intel·ligents’ (‘Smart Cities’), preocupades per la millora de la qualitat de vida dels seus ciutadans i la protecció ambiental. En aquest sentit el servei d’aigua d’Alcoi acaba de renovar el certificat ISO 50.001 de Gestió Energètica.

Comparteix

Icona de pantalla completa