Diari La Veu del País Valencià
Hèctor Bofill: Castellet va ser determinant perquè la meva novel·la fos premiada
ACN / Barcelona

Bofill ha explicat que l’editora i integrant del jurat del guardó, Pilar Bertran, li ha rebel·lat, “tot just avui”, que Josep Maria Castellet va ser “determinant” per premiar la seua novel·la, que “li va agradar molt”.

L’escriptor considera un “honor absolut” aquesta circumstància, i reflexiona que el seu degué ser “un dels darrers textos que va poder llegir”. 



‘Germans del Sud’ va guanyar el 35è Premi Joanot Martorell el novembre de 2013, un dels guardons més importants en llengua catalana que es concedeixen al País Valencià, i que es concedeix juntament amb l’Ausiàs March de poesia, tots dos premis literaris Ciutat de Gandia.

En el seu llibre, Bofill reinventa la història de Catalunya a partir d’un desenllaç imaginat de la Batalla de Muret (1213), que l’autor decanta a favor de les tropes catalanes de Pere I, i que condueix a una expansió imperial del País fins als nostres dies.

800 anys després, la prosperitat d’aquesta gran nació catalana es veu amenaçada per una ombra de revolta a ‘Mossaràbia’ (“els habitants de Castella, desapareguda fa molts anys”).

 D’aquesta manera l’autor subverteix la situació política actual i fa que sigui Catalunya l’estat que veu com una part ‘del seu territori’ es vol independitzar.

“Si això fos així, si nosaltres fóssim els poderosos, segurament actuaríem amb la lògica del poder -que és una lògica aliena als catalans- i no deixaríem decidir els mossàrabs”, aventura l’escriptor.

Les relacions de poder, siga qui siga el dominat i el dominant, apareixen en el rerefons de la novel·la. 

Es tracta, doncs d’una epopeia molt particular, amb sentit de l’humor i amb la llibertat creativa de la ‘literatura fantàstica’, que és el gènere on Bofill ubica la seva obra.

L’autor ha gaudit escrivint-la, amb la frescor que propicia “un gènere que obre tot un ventall de possibilitats i permet que discorri la imaginació sense les cotilles de la història”.

Comparteix

Icona de pantalla completa