Diari La Veu del País Valencià
A mi em passen factures i jo les signe i ja està
Europa Press / RedactaVeu / València

Català, que s’enfronta a 13 anys de presó, 30 d’inhabilitació per a càrrec públic i al pagament d’una multa de 21.600 euros pels presumptes delictes de malversació, prevaricació, tràfic d’influències i falsificació documental, s’ha pronunciat així en la seua declaració, en un dia en el qual també està citat l’exdirector general de la Conselleria, Josep Maria Felip, per a qui sol·liciten fins a 10 anys de presó i 27 d’inhabilitació.

L’exsubsecretari tan sols ha volgut respondre a les preguntes de les defenses.

L’exalt càrrec, que en fase d’instrucció va atribuir a l’exconseller (PP) i diputat No Adscrit en Les Corts, Rafael Blasco, el cessament de diversos tècnics que no volgueren signar els expedients a la Fundació Cyes i va dir que no s’adonà del canvi de dates en la relació de factures admeses i excloses de l’entitat, ha deixat fora de moment Blasco de qualsevol tipus de responsabilitat, de qui ha dit que els va dir que els expedients estaven “correctes”.

Alexandre Català ha defensat en la seua declaració que va donar el vistiplau als expedients de la Fundació Cyes pel “principi de confiança”, ja que “confiava” en el servei del seu departament que tramitava aquests documents, al mateix temps que ha negat haver rebut cap instrucció per a falsificar documentació.

En aquesta línia, li han preguntat per la documentació remesa a Fiscalia relacionada amb les factures admeses i excloses de la Fundació -en la qual s’excloïa la compra de pisos-, que ell va signar, i on apareix data del juliol de 2010 malgrat haver-se elaborat en el mes d’octubre -després de fer-se pública la presumpta trama-.

Sobre aquest assumpte, ha declarat que després d’aparèixer la informació en la premsa, els va reunir el conseller i els va dir que era convenient remetre l’expedient a la Fiscalia i posar-lo a la disposició de l’opinió pública, dels grups parlamentaris, dels mitjans de comunicació i de les ONGs. En aqueix moment, ha assenyalat que Blasco els va comentar que els expedients estaven “correctes” però els va demanar que els ordenaren i que feren unes taules amb la factures admeses i excloses.

“A mi em passen factures i jo les signe”

Preguntat per qui li va passar les taules i les factures, ha comentat que no ho recordava exactament, que suposa que el servei que tramitava els expedients. “A mi em passen les factures i jo les signe. Ningú, en aquell moment ni posteriorment em va explicar a què corresponien les factures o em van donar explicacions. No vaig arribar a llegir-les. Simplement les vaig signar”, ha reiterat.

Sobre els expedients, Català -qui ha assenyalat que quan va arribar a Conselleria la situació era “molt precària” i els van dir des de Presidència que no se’ls permetria traure noves convocatòries mentre no es tancaren les que quedaven pendents- ha indicat, la seua intervenció és “puntual”, i solament li passaven aquells en els quals calia fer un reintegrament. Així, ha dit: “Sembla que vulga tirar pilotes fora, però no és així. A mi em pugen els expedients, i jo els signe i ja està”.

Amb l’advocacia de la Generalitat

Així, ha recordat que es va reunir amb representants d’aquest organisme moments abans de declarar davant el jutge, i els va explicar “tot el que sabia del cas”. Ha narrat aquests fets, ja que el seu lletrat pretén apartar l’Advocacia del procés, en entendre que no pot actuar com a defensa i com a acusació -actualment exerceix d’acusació particular-. “Amb l’Advocacia em sent traït. Anuncie intencions penals en defensa dels meus drets”, ha conclòs Català.

Comparteix

Icona de pantalla completa