Diari La Veu del País Valencià
El Suprem dóna absoluta llibertat per jutjar Carlos Fabra, també per suborn
ACN / Madrid / Castelló de la Plana

La fiscalia, l’advocacia de l’Estat i la Unió de consumidors del País Valencià s’havien oposat a l’aute de la secció primera de l’Audiència de Castelló que l’any 2012 manifestava que la causa oberta per suborn a Fabra s’havia d’arxivar.

En relació amb aquesta decisió, el magistrat del jutjat número 1 de Nules Jacobo Pin, instructor del ‘Cas Fabra’, va demanar empara al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de deixar entreveure pressions de l’Audiència de Castelló per imposar-li l’arxiu del delicte de presumpte suborn.

Pin considerava que l’Audiència de Castelló estava “pertorbant” la seva independència judicial en la causa. El jutge va admetre que és “conscient” que és “inusual” que un membre del poder judicial sol·liciti empara al CGPJ contra un òrgan judicial superior però creia “evident que davant la present pertorbació de la meva independència” havia d’actuar perquè l’Audiència de Castelló estava “intentant imposar-me una decisió que em correspon exclusivament a mi com a jutge instructor i impedint-me culminar la instrucció”.

L’Audiència de Castelló va paralitzat l’obertura de judici oral a l’expresident de la Diputació de Castelló en entendre que l’estimació d’un nou recurs interposat per l’imputat deixava sense competència la sala per jutjar-lo. Aquest recurs resolia que l’imputat no ha de ser jutjat per suborn, fet pel qual ja no correspon a l’Audiència obrir judici sinó a un jutjat penal.

Ara la causa torna a Nules, on Fabra podrà ser jutjat de tots els delictes que l’acusació li atribueix. L’expresident de la Diputació de Castelló està sent investigat per haver presumptament defraudat a Hisenda quantitats pròximes als 1,5 milions i per no haver justificat ingressos de 3,6 milions d’euros en els exercicis fiscals corresponents al període comprès entre 1999 i 2004.

L’origen del procés és una denúncia d’Hisenda per unes presumptes irregularitats en l’exercici de la renda de l’any 1999. La Fiscalia Anticorrupció demana 15 anys de presó, 10 d’inhabilitació i una multa de 2,3 milions. El ministeri fiscal també demanava vuit anys de presó i 1,1 milions a la seva dona, Maria Amparo Fernández, per delicte fiscal així com quatre anys de presó i una multa de 600.000 euros per a l’empresari Vicente Vilar i la seva dona, Montserrat Vives.

Albiol EUPV): “Carlos Fabra ha de ser jutjat per tots els delictes presumptament comesos”

Albiol afirma que aquesta decisió revocatòria del Tribunal Suprem ha posat en evidència la iniciativa de l’Audiència de Castelló de retirar l’acusació de suborn del que estava acusat l’expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra. “Considerem que una persona de la rellevància de Carlos Fabra ha de ser jutjat per tots els delictes que se l’imputen per salut democràtica i per la credibilitat de la justícia”.

La diputada demana que aquest siga el principi del fi d’un procés que s’està allargant massa anys, “més de 9 anys porta ja el famós cas Fabra, la ciutadania necessita una resolució de la justícia sobre aquest cas, per netejar la política i la imatge de Castelló, que ha quedat embrutada per tot aquest procés. D’altra manera l’arxiu d’aquest delicte ens impedia saber la veritat i ara esperem que la Justícia arribe fins el final”, ha assenyalat.

La parlamentària agrega que no estem parlant d’un cas qualsevol, si no de greus acusacions contra el màxim mandatari polític en la província de Castelló en els últims anys. “És per això que aquesta decisió del Suprem és una bona notícia, perquè vol dir que Carlos Fabra serà jutjat per aquest delicte i no quedarà impune si finalment és condemnat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa