Diari La Veu del País Valencià
Blasco va aprovar que les ajudes eren per a comprar immobles
Europa Press / RedactaVeu / València

López s’enfronta, igual que la seua parella i treballadora de l’entitat, Josefa Cervera, a la pena de quatre anys de presó i al pagament d’una multa de sis milions d’euros.

Cervera també ha declarat aquest divendres i ha negat haver gestionat els expedients que s’investiguen en la causa. També ha dit que no entén “gens d’açò ni del que ací s’està parlant”.

Ha explicat que Tauroni li va dir que tenia una empresa que es dedicava a dissenyar projectes per a les ONG, i que van estar parlant sobre aquest tema: “en principi em va comentar diferents vies. Així, va optar a subvencions l’any 2008 per a projectes a Nicaragua per valor d’1,6 milions d’euros, que li van ser concedides.

Del total, tan sols van arribar a la destinació una mica més de 43.000 euros, ja que la resta va ser destinada a la compra de quatre immobles a la ciutat de València “per fer una oficina tècnica”, ha concretat l’acusat.

En relació amb els pisos, ha exposat que “des del principi la fundació va explicar que el que pretenia amb les subvencions era adquirir uns immobles per a destinar-los a una oficina tècnica. I no és que s’explicara amb claredat el tema, és que quan es presenta el document de formulació, hi ha una taula en la qual es diu amb total claredat l’aportació de l’assumpte dels immobles”, ha dit, per afegir: “es posa la quantitat exacta que es destinarà als immobles”. En total, ha exposat que es va informar d’aquest extrem fins en “20 documents” remesos a l’extinta Conselleria.

“Des del punt de vista econòmic es va dir amb total transparència que els diners de la subvenció concedits per la Generalitat es destinaven a l’adquisició d’immobles a la ciutat de València. S’explicava en dos llocs en el document de formulació”, ha reiterat.

López ha indicat que “mai li van posar cap pega sobre aquests extrems ni cap observació”, al mateix temps que ha asseverat que “mai van posar en dubte que la fundació mancara d’experiència”. López ha admès que “referent a les escriptures es va fer mal -posat que en els pisos no constaven que els propietaris havien de ser els beneficiaris de les ajudes-“, però ha al·legat que no depenia d’ell, sinó d’una altra persona.

Solament “correccions” i “interlineats”

Per la seua banda, Josefa Cervera, qui com López solament ha volgut respondre a les defenses, ha exposat que no coneixia cap de les persones que se senten a la banqueta dels acusats, al mateix temps que ha assenyalat que “mai” ha arribat a tenir cap càrrec en la Fundació Cyes, ni va tenir poders notarials ni va portar “mai” papers a la Conselleria de Solidaritat, sobre la qual ha dit que “no sé ni on està”.

Tanmateix, Cervera ha indicat, sobre la tramitació dels expedients investigats, que no hi va participar, i ha afegit: “m’estic assabentant de tot açò arran d’estar ací i d’escoltar les declaracions”.

L’excap de gabinet diu que les “exigències” de Blasco “podien semblar insuportables”

Xavier Llopis, excap de gabinet de l’exconseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, ha afirmat en la seua declaració com a acusat en la primera peça del ‘Cas Blasco’ que les “exigències” de l’exconseller del PP Blasco -també diputat No Adscrit en Les Corts- “podien semblar insuportables en algun moment”.

Llopis s’ha pronunciat així en la seua declaració pel qual s’enfronta a una pena de sis anys de presó, sis d’inhabilitació per a ocupació o càrrec públic i al pagament d’una multa de 10.800 euros per un presumpte delicte de falsedat documental.

Llopis, qui va estar com a cap de gabinet entre juliol o agost de 2007 i l’any 2011, ha assenyalat, en relació amb el compliment dels terminis per a aprovar les subvencions a les ONGs, que Blasco “tenia molta fermesa” i era “molt exigent”: “les exigències en algun moment podien semblar insuportables”.

En aquest context, preguntat per la reunió del 31 de juliol de 2008, en la qual els tècnics han denunciat pressions per part de Blasco per a aprovar els expedients de la Fundació Cyes, Llopis ha indicat que ell es va limitar a convocar-la per ordres de l’exconseller perquè les subvencions no s’havien tancat.

En general, Llopis ha negat haver presenciat o rebut cap tipus de pressió per part de l’exconseller, així com haver discutit o tingut constància d’alguna irregularitat en relació amb els expedients a la Fundació Cyes.

Interpel·lat en el moment en què van eixir a la llum pública les presumptes irregularitats en les subvencions, a l’octubre de 2010, ha assenyalat que la reacció de Blasco va ser convocar un grup de gent i “ens va demanar que l’expedient es posara a disposició de Fiscalia”, i els va dir que anava a fer una roda de premsa per a posar-ho a la disposició dels grups polítics, mitjans de comunicació i ONGs.

Llopis ha assegurat que en cap moment va rebre cap indicació de l’exconseller per a modificar o suprimir res d’allò que s’havia de remetre a Fiscalia: “és un tema que m’afecta personalment. No m’ho va dir. Si a mi en algun moment algú m’ho haguera dit, jo hui no estaria ací, però allí tampoc ni un minut més”, ha postil·lat.

Comparteix

Icona de pantalla completa