Diari La Veu del País Valencià
El brigadista internacional Josep Almúdever, al Puig
El brigadista internacional i Ambaixador de la Comunitat Valenciana, JOSEP ALMÚDEVER, ha visitat el Puig de Santa Maria per a recordar aquells anys en el front i la seua història com a brigadista.

La primera edil i l’equip de govern han tingut l’ocasió d’intercanviar unes paraules amb Almúdever que, després, s’ha dirigit a l’IES per a impartir una conferència als alumnes del centre. A la vesprada, en el Centre Cultural la Marina, les seues vivències anaren dirigides a la població en general. “És tot un honor escoltar un testimoni de vida tan interessant, infestat de vivències admirables”, ha indicat l’alcaldessa, Luisa Salvador.

Josep Almudéver va nàixer a Marsella, de pares valencians. Durant la Segona República torna a Espanya, on s’allista en l’exèrcit als 17 anys. Ja en el front, en 1938, un obús li produïx ferides en braç, pit i esquena i ha de tornar a València. De nou en la seua terra, aprofitant la seua nacionalitat francesa, s’allista en la Brigada Internacional 129, fins que és expulsat, junt amb la resta de brigadistes, al gener de 1939 per orde del Comité de No Intervenció. Malgrat això, decidix colar-se en un vaixell i tornar a València fins al final de la guerra, quan és detingut i traslladat a uns quants camps de concentració i a la presó.

Almudéver és un dels últims brigadistes que queden vius, segons l’Associació d’Amistat amb les Brigades Internacionals. El passat 9 d’octubre, li van distingir amb el nomenament d’Ambaixador de la Comunitat Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa