Diari La Veu del País Valencià
Alcanar exigeix a Soria que aclarisca la posada en marxa del Castor anunciada per ACS
ACN / Alcanar

La constructora, accionista majoritària d’Escal UGS, va comunicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que els problemes en la injecció de gas que van ocasionar prop de 600 sismes a la zona de la plataforma marina seran “resolts satisfactòriament” en breu. Per la seua banda, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, considera l’anunci una estratègia de pressió d’ACS per forçar el Govern espanyol a afavorir els seus interessos després de la paralització de l’activitat.

Tot i el silenci del Govern espanyol davant les demandes d’informació municipals efectuades des de l’any 2007, quan es va començar a tramitar la concessió del projecte, l’alcalde d’Alcanar, el republicà Alfons Montserrat, insisteix a reclamar a Indústria una resposta immediata. “Està fora de lloc que l’empresa haja fixat una data perquè l’activitat estiga en marxa, quan encara no estan els informes i les garanties. Per això, el Ministeri hauria d’explicar què hi ha darrere d’aquestes declaracions”, ha inquirit.

Es refereix Montserrat a l’ajornament de la divulgació dels estudis encarregats pel ministre d’Indústria, José Manuel Soria, a l’Institut Geogràfic Nacional i a l’Institut Geològic i Miner Espanyol, arran l’episodi sísmic dels passats mesos de setembre i octubre. Després de paralitzar l’activitat al magatzem a finals de setembre, el ministre va garantir que no es tornaria a posar en marxa si no existia una garantia total que l’activitat es desenvolupava de forma segura i sense generar terratrèmols.

L’empresa comandada per Florentino Pérez, però, ha volgut fer un pas més enllà i, abans que aquests informes emergisquen així com els resultats de l’auditoria encarregada a una consultora noruega -retornats perquè foren parcialment refets-, converteix en realitat el seu desig de començar a operar. Per a l’alcalde, aquestes manifestacions no són de rebut: “com si ací no haguera passat res, després que s’hagen registrat 600 terratrèmols provocats per la injecció de gas, i sense que ningú haja dit què ha passat i per què”.

En la seua resposta als requeriments de la CMNV, ACS apuntava, sorprenentment, que no controla la societat Escal UGS, tot i ser el propietari de dos terços de les seues accions, i passava la pilota a Enagás, en virtut de l’acord pel qual aquesta companyia regulada adquirirà la meitat de les seues participacions si s’arriba a posar en marxa el magatzem. Enagás, per la seua banda, va respondre amb un comunicat puntualitzant, precisament, que aquesta situació encara no s’ha produït i que, per tant, actualment no té cap responsabilitat sobre el desenvolupament del projecte.

En qualsevol cas, la constructora -que admetia que va intentar posar a la venda el seu paquet accionarial en el projecte- reconeixia també que, passe el que passe, té garantit el cobrament del valor net de les instal·lacions, que actualment superaria els 1.700 milions d’euros, i el valor residual en cas que es demostrara negligència per la seua part -prop de 1.300-.

Davant d’aquest panorama, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia considera que les asseveracions d’ACS formen part d’una estratègia de pressió “per forçar el govern a decantar-se pels interessos de l’empresa”. Reiteren que, amb la qüestió de la seguretat operativa encara completament a l’aire, la posada en marxa de nou del magatzem podria ocasionar nous moviments sísmics.

L’entitat ciutadana també s’ha posat en contacte amb el Banc Europeu d’Inversions (BEI) per demanar-li que vigile el projecte, el primer a l’Estat finançat amb bons europeus. Paral·lelament, preparen una denúncia per presentar davant la Comissió Europea “obri el monopoli del sector energètic d’ACS i també pel descontrol econòmic, a falta d’una auditoria que el Ministeri d’Indústria del Govern espanyol hauria d’haver exigit”.

Comparteix

Icona de pantalla completa